Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей се зарече да отмъсти за смъртта на генерал Касем Солеймани, убит по-рано днес при американски ракетен удар в Багдад, съобщи Франс прес.

"Мъченическата смърт е наградата за неговия неуморен труд през всички тези години (...) С Божията воля, неговото дело и неговият път няма да спрат до тук, и безмилостно отмъщение очаква престъпниците, които напълниха ръцете си с неговата кръв и тази на други мъченици", написа аятолях Хаменей в Туитър.

Иранската телевизия "Прес ТВ" съобщи, че Хаменей е обявил тридневен национален траур в Иран във връзка с убийството на генерал Солеймани, който командваше подразделението за специални операции "Ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Иран и "свободните нации в региона" ще отмъстят за смъртта на Солеймани, заяви и иранският президент Хасан Рохани. 

"Мъченическата смърт на Солеймани ще удвои решимостта на Иран да се съпротивлява на американския експанзионизъм и да защитава нашите ислямски ценности", увери той.

Иранското външно министерство извика посланика на Швейцария, представляваща интересите на САЩ в Техеран, във връзка с убийството на генерал Солеймани при американски ракетен удар в Ирак, съобщиха Франс прес и ТАСС.

На дипломата било заявено, че убийството на генерал Касем Солеймани е "крещящ пример на американски държавен тероризъм" и че "американският режим е изцяло отговорен за последиците" от това убийство, написа в Туитър говорителят на външното министерство Абас Мусави.

Междувременно израелският министър на отбраната Нафтали Бенет насрочи за тази сутрин спешно съвещание с военното командване и шефовете на тайните служби, за да обсъди въпроси на сигурността след убийството на иранския генерал, съобщи в. "Джерузалем пост"

По данни на вестника в срещата ще участва и началникът на израелския Генерален щаб Авив Кохави.

Агенцията цитира и съобщения, според които в контекста на последните събития в региона премиерът на Израел Бенямин Нетаняху смята да съкрати посещението си в Гърция и да се върне в родината. Израелската армия междувременно е решила да затвори за туристи планината Хермон.