Службата за сигурност на Украйна обвинява помощник на депутат от партията празидента на страната Володимир Зеленски - "Слуга на народа", в сътрудничество с руското разузнаване. Неназованият мъж е бил задържан в Киев. Той е обвинен в държавна измяна. Според разследването заподозреният, използвайки своя статут и връзки, редовно е предавал на Москва разузнавателна информация, свързана с международното сътрудничество, вътрешнополитическия курс на Украйна и хода на антитерористичната операция в Донбас. За сътрудничеството си той получавал месечно възнаграждение от 1500 до 4000 долара от руските специални служби.

"Украинска правда" цитира източник от правоохранителните органи, според когото заподозреният извършител е бил помощник на депутата Юрий Здебский, който се е сражавал в Донбас през 2014-2016 г. и има чин полковник.

"Служителят е вербуван от Юрий Водолазкин, служител на 9-и отдел на 5-та служба на ФСБ, по време на пътуване до Москва. По-късно той предава агента на своя ръководител Дмитрий Зубарев за "комуникация"," съобщава СБУ.

Името на задържаното лице не се разкрива, но е публикувана снимката му.

СБУ също така съобщава за запор на активи на дистрибутор на алкохолни напитки и на една банка, чийто краен получател е руски гражданин.

Според агенцията част от приходите на компаниите са били използвани за финансиране на войната.