"Сценарият" за вторник включва намерение на правителството в Скопие да приеме предложената от ЕС преговорна рамка за Северна Македония, а след това и опит тя да бъде представена и в парламента на страната, смята Димитър Апасиев, депутат в парламента на Република Северна Македония и лидер на опозиционната партия "Левица", предаде БТА.

"Имаме нужда от масовост, така че елате пред сградата на правителството, планираме да посетим и президента Пендаровски, а план Б на "Левица" ще обявим веднага след като правителството приеме "френското предложение", заяви Апасиев.

По думите му Република Северна Македония кипи, "това което се случва е твърде много и хората не могат повече да търпят такова политическо предателство".

Според Апасиев идеята на правителството на страната е предложената преговорна рамка с ЕС да не бъде внесена в парламентарна комисия "защото знаят, че ще има бой" и ще бъде направен опит да бъде внесена направо на пленарно заседание на парламента. "Но дори и да приемат предложението, това нищо не означава, защото нямат мнозинство от две трети за промяна на Конституцията. А дори и да имат, ние им подготвяме план Б, чрез "законова операция", която ще обявим във вторник-сряда", обяви Апасиев и призова всички да дойдат пред сградата на правителството, когато ще бъде прието предложението, което според него означава "демакедонизация".

Апасиев е един от лидерите на протеста срещу предложението на ЕС за преговорна рамка на страната, а вчера тъкмо той обяви радикализиране на протестите пред сградата на правителството.

Вчера група граждани влязоха в двора на сградата на правителството, където за трети пореден ден протестират срещу френското предложение за преодоляване на спора между Северна Македония и България, съобщи македонската агенция "МакФакс". Част от тях влязоха в сблъсъци с полицията, като пробиха защитната ограда. Към сградата на парламента летяха яйца и тоалетна хартия, взривяваха се пиратки.

Протестът бе открит от певеца Ламбе Алабаковски с македонския национален химн с думите: "Ако моята диагноза е пироман, вашата диагноза е предател". Алабаковски, който беше обвинен в палежа на българския клуб "Ванчо Михайлов" в Битоля, изгори символично лист, на който пишеше "Преспанско споразумение, Българско споразумение, Френско предложение, Фашизъм".

Същевременно стана известно, че министърът на външните работи на страната Буяр Османи е свикал Стратегическия съвет за външна политика за консултации по предложението на ЕС за начало на преговори с Република Северна Македония, предаде БТА.

Стратегическият съвет представлява един от стълбовете за изграждането на дългосрочната стратегия за външната политика на Северна Македония.

На срещата Османи подробно е разяснил основните елементи на предложението. "В светлината на по-широките геополитически последици, в резултат на руската агресия срещу Украйна и необходимостта от политическа стабилност и предвидимо развитие на нашия регион, продължаването на нашите европейски интеграции е особено важно", е подчертал Османи.

Консултациите с всички участници в обществено-политическия живот представляват важен аспект от процеса на вземане на окончателно решение за този исторически момент за посоката, в която ще се движи държавата, пише в съобщението.