Mярката беше разкритикувана днес от правозащитната организация "Амнести интернешънъл", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Киевски съд удовлетвори иск на министерството на правосъдието, подаден през 2014 г., след идването на власт на прозападните сили.

"Съдът удовлетвори иска на украинското министерство на правосъдието, забранявайки дейността на комунистическата партия в Украйна", посочи в комюнике административният съд, уточнявайки, че решението е взето вчера.

Комунистическата партия, която за първи път, откакто Украйна е независима не получи нито едно място в парламента на изборите през октомври 2014 г., повече няма да може да се явява на избори.

"Това е противозаконно. Ние ще се борим. Ще обжалваме и се подготвяме да представим документите в Европейския съд за правата на човека", заяви пред Франс прес водачът на Украинската комунистическа партия Петро Симоненко.

"Амнести интернешънъл" осъди остро съдебното решение като "крещящо посегателство върху свободата на изразяване и на сдружаване".

"Това създава опасен прецедент. С тази стъпка Украйна върви назад, а не напред по пътя на реформите и на зачитането на човешките права", посочи в комюнике организацията.

Киевският градски съвет реши да преименува 11 улици и площади със съветски названия в столицата, така че в Киев вече няма да има площад "Дружба на народите от СССР" например, съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на киевското кметство.

През май украинският президент Петро Порошенко обнародва нови закони, забраняващи всякаква комунистическа и нацистка пропаганда, включително съветските символи, които продължават да присъстват на много места в страната.