Само 20 на сто са на мнение, че присъствието на мигранти има положителен ефект според социологическото изследване на института Ипсос, реализирано през юли.

Особено във Франция и в Белгия, където джихадисти извършиха масови убийства, отношението към мигрантите става все по-наситено с подозрения.

65% от анкетираните в Италия, 60 процента в Белгия, 57 на сто във Франция, 50 на сто в Германия и 49 на сто във Великобритания са на мнение, че имигрантите са твърде много.

За положително смятат тяхното присъствие 35 на сто във Великобритания, 20 на сто в Испания, 18 процента в Германия, 11 на сто във Франция и Белгия и 10 на сто в Италия.

"Кадрите, показващи прилива на бежанци по средиземноморските брегове засилват страха, че миграцията ще излезе извън контрол в повечето европейски страни и залогът е ясен: тяхната способност да се интегрират", каза представител на Ипсос.

Експертът добави:

"В страните с голяма безработица, като Франция, Испания и Италия, може да се предположи, че анкетираните се чувстват застрашени и от имигрантите, които могат да заемат работни места".

Новата имиграционна вълна поражда и страхове за сигурността. 61% от анкетираните смятат, че "терористите се представят за мигранти", за да влязат в страните им. В Германия този процент е 71, в Италия - 70 и във Франция – 67 на сто.

Полемика за "свински глави" в Унгария

Междувременно спорове предизвика евродепутат от Унгария, заявил, че излагането на свински главички на граничната ограда ще бъде ефикасен начин да се уплашат мигрантите мюсюлмани.

Думите му цитираха вчера Асошиейтед прес и БТА.

С предложението си Дьорд Шопфлин от управляващата партия ФИДЕС отхвърли критики към местни хора, които поставили издялани от зеленчуци плашила по границата, вярвайки, че това ще възпре мигрантите.

"Свинска глава би ги отблъснала по-ефективно", заяви унгарският евродепутат.

През уикенда директорът на правозащитната организация "Хюман райтс уоч" Андрю Струйлейн написа "Унгария, бежанците бягат от война и изтезания. Вашите глави от зеленчуци няма да ги отклонят".

В последващо съобщение в Туитър той добави, че "свинските главички са отвратителна идея. Още по-лоша е реалността на злоупотребите по унгарската граница, където има насилие срещу деца".