Затвор от три месеца до две години заплашва заразените с Ковид-19 в Турция, които дадат неверни или непълни данни в декларациите за контактите си, съобщава Анадолската агенция.

Вътрешното министерство на Турция изпрати циркулярно писмо до окръжните управления в страната, в което настоява да се предприемат съответните действия по силата на турския наказателен кодекс в случаите, когато деклараторите подават подвеждаща информация.

Член 206 на наказателния кодекс на Турция предвижда от три месеца до две години затвор или парична глоба за лицата, които подават невярна декларация пред отговорните държавни органи.

В. "Хюриет" същевременно пише, че на фона на увеличаващите се случаи на Ковид-19 в страната турското правителство планира да затегне допълнително и мерките за лицата, които нарушават правилата за карантина, позовавайки се на друг член от наказателния кодекс.

Според член 195 всеки човек, който не спазва карантинните мерки, може да получи наказание лишаване от свобода за срок от два месеца до една година.

Към момента лицата, за които бъде установено, че не спазват карантината, са настанявани в принудителна изолация в определени за целта общежития, напомня "Хюриет".

Засега обаче не се обмисля връщане на полицейския час в Турция, допълва вестникът.