Турция внимателно изучава тактико-техническите характеристики на руските изтребители Су-35. Това заяви днес ръководителят на турската Агенция за отбранителна промишленост Исмаил Демир, който коментира изключването на Анкара от програмата за създаване на американски изтребители от пето поколение Ф-35, предаде ТАСС и БТА.


Проучваме предложението на руската страна за Су-35. Засега е рано да се правят каквито и да било оценки. Безусловно Турция купува технологии и оръжие, отговарящи на интересите й. Твърде рано е обаче да се говори за това, че ще купим Су-35. Предстои ни много работа и анализи, каза Демир, цитиран от Анадолската агенция.

Той също така изтъкна важната роля на договора за доставки на руски зенитно-ракетни системи С-400 в Турция.

Благодарение на предаването на технологии и съвместното производство Анкара ще придобие опит, необходим за разработването на собствени системи за противовъздушна отбрана, каза той.

Демир добави, че възможностите на системите С-400 са недостатъчни за осигуряването на цялостната защита на Турция.

Имаме нужда от повече системи и разработваме собствени технологии. Същевременно сме готови при приемливи условия да купим и американските системи Пейтриът, посочи ръководителят на турската Агенция за отбранителна промишленост.