Президентът на Русия Владимир Путин обеща да подари на гръцкия премиер Алексис Ципрас вратовръзка и Ципрас заяви, че заради този подарък е готов да наруши дадената дума да не носи този аксесоар, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Ципрас е известен с обещанието си, че няма да носи вратовръзка, докато не се подобри икономическото положение на Гърция. На разговорите в Кремъл днес той дойде без този аксесоар.

Ципрас заяви, че веднъж вече е слагал вратовръзка, но бързо я е свалил.

"Вратовръзката е като въже на шията на гръцкия народ, мисля, че този символ е много важен", каза той.

Обръщайки се към Путин, той добави: "Ако господин Путин ми направи такъв подарък, може би на следващата среща ще я нося".

"Разбрахме се", отговори руският президент.

Европейският съюз се води от двойни стандарти по въпроса за "Турски поток" в посока към Гърция и Италия, заяви още Ципрас, след като на съвместната пресконференция Путин обяви, че е напълно реално преминаването на втората тръба на "Турски поток" през Гърция.

Снимка: AP/БТА

"В ЕС има двойни стандарти, когато той от една страна подбужда, а от друга - поставя препятствия по въпроса за развитие на "Турски поток" в посока към Гърция и Италия. Италия има стабилна позиция в ЕС и смятаме, че по този въпрос в бъдеще ще бъде постигнато разбиране и от страна на ЕК. Не бива да се прилагат двойни стандарти", добави премиерът.

Русия и Гърция се споразумяха да поддържат гръцките износители в Русия, особено в отраслите на селското стопанство и хранителната промишленост.

Алексис Ципрас каза още, че е обяснил на Путин гръцката позиция по преименуването на  Македония.

"За нас това име и историята, която носи в себе си, са много важна част от нашето историческо и културно наследство. Затова съм уверен, че Преспанският договор постави на справедлива основа проблема, който трябва да бъде решен", каза гръцкият премиер.