Новият екип международни експерти, с които Гърция започна днес техническите преговори по очакваните с голямо внимание реформи на правителството на премиера Алексис Ципрас, бе наречен от Атина Брюкселската група.

Той вече няма да се казва Тройка, уточни източник от гръцкото правителство, цитиран от Франс прес и БТА.

В този нов квинтет, който се събра в белгийската столица днес следобед, влизат представители на гръцкото правителство, Европейската комисия, Европейската централна банка, Европейския механизъм за стабилност и Международния валутен фонд.

С други думи съставът му е много близък до мразената в Гърция Тройка с тази разлика, че сега правителството на Ципрас се обяви за пълноправен член на този екип.

Желанието на новия гръцки премиер е да промени имиджа на групата, свързвана от 2010 година с педантичните и строго охранявани визити на технократи, пристигащи в Атина, за да направят преглед на дейността на гръцките министерства.

СИРИЗА "радикално се противопоставя" на приватизациите

Новото гръцко правителство "радикално се противопоставя" на приватизацията на определени компании, особено в секторите на енергетиката и инфраструктурата, заяви министърът на енергетиката и околната среда Панайотис Лафазанис, цитиран от Асошиейтед прес.

Продажбата на държавните предприятия с цел събиране на средства и намаляване на държавния дълг е една от мерките, изисквани от Гърция в замяна на спасителните заеми от еврозоната и Международния валутен фонд.

Преговори на техническо ниво между Гърция и нейните кредитори започнаха днес в Брюксел, за да бъдат уточнени реформите, които Атина трябва да приложи, за да получи оставащите средства от спасителните заеми и да избегне банкрут.

Панайотис Лафазанис, който участва в енергиен форум в Атина, организиран от "Интернешънъл хералд трибюн", отправи нападки срещу "неолибералната политика", следвана от Европейския съюз в областта на енергетиката, предадоха гръцките медии.