Тръмп обяви, че уволнява министъра на правосъдието (главния прокурор) Джеф Сешънс и му благодари за досегашната работа. В писмо до Тръмп Сешънс заявява, че подава оставка по искане на президента.

"По Ваша молба подавам оставка", се казва в текста на изявлението на Сешънс, изпратено до Белия дом. 

Благодарим на главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс за неговата служба и му пожелаваме всичко хубаво!, написа Тръмп в Туитър. Негов постоянен наследник ще бъде номиниран на по-късна дата, добавя президентът. В следващ туит държавният глава изразява задоволство, че може да обяви името на Матю Уитакър, началник на канцеларията на Джеф Сешънс, който поема поста министър на правосъдието на САЩ. Той ще служи на нашата страна добре, заключава Тръмп.

На пресконференция президентът Тръмп по-рано съобщи, че обмисля възможността за персонални промени в правителството си. Тръмп подчерта, че е доволен от повечето министри и посочи държавния секретар Майк Помпейо като пример за великолепна работа, предаде Ройтерс.

Защо Тръмп влиза в конфликти с медиите, а обича свободата на словото

На срещата с медиите президентът Тръмп и журналистът от Си Ен Ен Джим Акоста влязоха в ожесточен спор по време на пряко предаване на пресконференция от Белия дом, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Акоста зададе на Тръмп въпрос за движещия се към САЩ керван с мигранти, но не беше удовлетворен от отговора и продължи спора си с президента. Той помоли представителя на медиите да си седне на мястото и водещата на пресконференцията се опита да вземе микрофона, но репортерът отказа и продължи да задава въпроси за предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 година.

"Наистина мисля, че трябва да ме оставите да управлявам страната, а вие - да управлявате Си Ен Ен. Си Ен Ен би трябвало да се срамуват, че работите за тя. Вие сте груб, ужасен човек", заяви Тръмп.

Тръмп каза на друг репортер, че "не му е фен" и нареди на няколко да седнат на местата си.

Президентът на САЩ добави, че би предпочел да използва по-мек тон, но трябва да се бори с негативното и некоректно отразяване в медиите, предаде ДПА. "Бих се радвал да използвам умерен, скучен тон", подчерта той пред медиите в Белия дом, но добави, че трябва да се защитава.

"Когато не се отнасят честно към вас, наистина нямате друг избор", каза Тръмп.

Тръмп добави, че би обмислил да работи с Демократическата партия за въвеждането на ограничения върху компаниите за социални медии, обвинявайки няколко от тях, че са предубедени срещу него и други консерватори, предаде Ройтерс. Президентът на САЩ обаче предупреди, че въвеждането на правила може да има вреден ефект. "Вярвате или не, аз наистина обичам свободата на словото. Много хора не разбират това, но аз наистина вярвам в него. И когато започнете да въвеждате правила, могат да се случат много лоши неща", заяви той.

Тръмп ли свали цената на петрола

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е приел да позволи на няколко страни да продължат да купуват ирански петрол след възобновяването на санкциите срещу Техеран, за да не позволи повишаване на глобалните цени на петрола, предаде ДПА, цитирайки негово изказване на пресконференция в Белия дом.

"Не искам цената на петрола да достигне 100 долара за барел" (около $71 на 6 ноември - $78 на 22 октомври -  б.р.), каза Тръмп, който определи петролния пазар като много нестабилен. Той подчерта, че цената на петрола пада и "това се дължи на мен".

Тръмп отправи критики към Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), която определи като монопол.

Какво ще каже президентът за Кашоги

Тръмп добави, че работи с Турция, Саудитска Арабия и с Конгреса на САЩ по разкриването на убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. "Ще имам много по-силно мнение по този въпрос" до седмица, увери президентът на САЩ.

Има се вече вице за 2020-а

Президентът на САЩ заяви, че Майк Пенс ще бъде редом с него като кандидат за вицепрезидент на изборите през 2020 г., на които Тръмп се надява да спечели втори мандат. Той попита присъстващия в залата вицепрезидент дали ще се кандидатира заедно с него и Пенс даде съгласието си.