Службата "Държавна сигурност" на Чехословакия е шпионирала Доналд Тръмп през 80-те години на миналия век, за да получава информация за "горните етажи на американското правителство". Това се казва в отворени досиета на службата в Прага, цитирани от The Guardian.

Началото на операцията е дадено през 1977 година, когато Тръмп се жени за Иванка Зелинкова, модел от Чехословакия. Бащата на Иванка-Милош-редовно информирал ДС за пътуванията на дъщеря му в САЩ и за кариерата на известния му зет в Ню Йорк.

Снимка: Официален сайт

Архивите показват, че засилен интерес към Тръмп е имало след президентските избори в САЩ през 1988 година, на които победител става Джордж Буш-старши. Това е потвърдил и бивш служител на чехословашката "държавна сигурност", сега пенсионер.

"Да, Тръмп беше интересен за нас. Той беше бизнесмен, но имаше много контакти, включително и във висшите кръгове на американската политика", казва Властимил Данек. Според него, друг мотив за интереса на службите към него е информацията ,че иска да стане американски президент в бъдеще.

Данек не можа да потвърди дали информацията ,събрана за Тръмп е била изпращана в КГБ в Москва, но каза, че това е много вероятно и добави ,че не иска да си има проблеми.

Архивните файлове сочат още ,че КГБ е имала сериозно присъствие в ДС на Чехословакия и много от служителите в Прага са работили директно за съветското разузнаване.

През лятото на 1987 година Тръмп и Ивана посещават москва и Ленинград по лична покана на Юрий Дубинин, тогава посланик на СССР във Вашингтон. Пътуването им е уредено от "Интурист", една от структурите, в която КГБ имат силно присъствие по времето на комунизма.

През 1988 година Ивана посещава Чехословакия в навечерието на изборите в САЩ и според файловете, "уверено прогнозира" победата на Буш. Според служителите, тази информация тя е научила от съпруга си и неговите връзки във Вашингтон.

Коментари на бивши офицери на "държавна сигурност" в Чехословакия, пожелали анонимност потвърждават интереса на Москва към Тръмп и шпионирането му от Прага.