Президентът на САЩ Доналд Тръмп порица изключително враждебното според него отразяване на него самия и на Републиканската партия по време на кампанията за изборите в средата на мандата, предаде ДПА.

В първото си изявление пред медиите след обявяването на резултатите Тръмп заяви, че неговата партия "е отправила предизвикателство към историята", увеличавайки броя на сенаторите си. Той приписа заслугите за победата на себе си, припомняйки за участието си в предизборната агитация.

"Тази усилена агитация спря синята вълна, за която те говореха", заяви Тръмп. Той призна, че партията му е претърпяла поражение в Камарата на представителите, но настоя, че републиканците са се представили по-добре от очакванията.

Президентът на САЩ добави, че гласоподавателите очевидно са наказали сенаторите от Демократическата партия заради техните действия по време на изслушването на съдията от Върховния съд Брет Кавано.

Все пак Доналд Тръмп изрази надежда, че републиканците и демократите могат да "работят заедно" след междинните избори.

"Надяваме се, че всички ние ще можем да работим заедно през следващите години, за да продължим да допринасяме за американския народ, включително за икономическия растеж, инфраструктурата, търговията, намаляването на разходите за лекарства, отпускани с рецепта", коментира американският държавен глава.