Доналд Тръмп заявява в интервю, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, като фактически управник на Саудитска Арабия, носи крайната отговорност за операцията, довела до смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В интервю за "Уолстрийт джърнъл", дадено вчера, президентът на САЩ казва, че иска да вярва на твърдението на принца, че служители на по-ниско ниво са виновни за убийството на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул, но дава знак, че отговорността трябва да се търси по-нагоре. На въпрос за евентуалното съучастие на престолонаследника Тръмп отговаря:

"Ами, принцът ръководи нещата там, още повече на този етап. Той ръководи нещата, така че ако трябва да бъде някой, трябва да е той".

Според вестника Тръмп е уверен, че крал Салман не разполага с много информация за случилото се. По-рано вчера Тръмп каза пред репортери в Белия дом, че саудитските власти са извършили "най-лошото в историята прикриване" на инцидента и са свършили работата лошо, съобщи Ройтерс.

Кашоги, който критикуваше властите в Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското дипломатическо представителство в Истанбул. Саудитска Арабия призна едва 17 дни по-късно, че той е мъртъв.

Директорът на ЦРУ Джина Хаспъл, която пристигна във вторник в Турция, е успяла да разгледа някои материали, свързани с разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде ТАСС, като се позовава на информация на в. "Сабах".

По данни на изданието в турската разузнавателна служба МИТ за Хаспъл е бил организиран специален брифинг във връзка с разследването на убийството. На директора на ЦРУ са били представени улики, събрани от турските криминалисти на територията на саудитските дипломатически представителства в Истанбул, и са били показани някои видео и аудиозаписи, с които разполага следствието.

Как засега реагират другите големи сили

Министър-председателката Тереза Мей заяви, че Великобритания ще попречи на всички заподозрени за смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги да влязат в страната. САЩ също обявиха, че ще анулират визите им.

"Министърът на вътрешните работи предприема действия за възпрепятстване на всички заподозрени да влизат в Обединеното кралство, а ако тези лица имат визи, тези визи ще бъдат анулирани днес", каза Мей и допълни, че очаква по-късно през деня да разговаря със саудитския крал Салман.

Германското правителство усилено обсъжда как да постъпи с вече одобрения, но още не реализиран износ на оръжия за Рияд, каза правителственият говорител Щефен Зайберт. В понеделник канцлерът Ангела Меркел се закани да спре всички доставки на германско оръжие за Саудитска Арабия, докато не се изяснят обстоятелството около убийството на Кашоги.

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че е потресен от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, но правителството му ще изпълни доставките по вече сключени договори за продажба на оръжие на Саудитска Арабия. Мадрид заяви, че сделка на стойност 2,1 милиарда долара за покупката на пет бойни кораба от Саудитска Арабия е била застрашена, след като правителството вече съобщи, че обмисля да анулира доставката на 400 лазерно управляеми бомби.

Източник от Елисейския дворец обяви, че Франция няма да взима никакви решения за бъдещето на стратегическите си отношения със Саудитска Арабия, докато не се изяснят фактите около смъртта на журналиста.

"Ако трябва да бъдат взети решения в бъдеще, те ще бъдат взети, но основани на факти, които да са изяснени и отговорност, която да е ясно установена", каза източникът.