Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги е било планирано дни преди смъртта му, предадоха Асошиейтед прес и Анадолската агенция.

Ердоган говори в парламента пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието.

По думите на турския президент записи от камери за видеонаблюдение показват, че Кашоги не е напуснал сградата на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Турският президент посочи, че камерите в консулството са били отстранени.

По думите му саудитски екип от трима души е пристигнал в Истанбул дни преди убийството на Кашоги , а екип от 15 саудитски представители е влязъл в консулството в деня на убийството. Ердоган каза, че саудитският екип е посетил гора в Истанбул и Ялова.

Турският президент посочи, че арестът на 18 души в Саудитска Арабия във връзка с убийството на Кашоги съвпада с информацията, с която разполага турското разузнаване.

По думите на Ердоган доказателствата сочат, че Кашоги е бил убит по жесток начин. Той зададе въпроса защо до момента тялото на журналиста не е намерено (по-рано днес турското издание Haberler съобщи, позовавайки се на изявление на лидера на партия "Ватан" Догу Перинчек, че части от тялото на Джамал Кашоги е било намерено в кладенец на територията на консулството на Саудитска Арабия - бел.ред).

Саудитският журналист Джамал Кашоги, който критикуваше властите в Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското дипломатическо представителство в Истанбул. Саудитска Арабия призна през уикенда, че той е починал.