Саудитска Арабия призна, че смъртта на журналиста Джамал Кашоги е дошла след "сбиване" в консулството на страната в Истанбул. Кралят и престолонаследникът поднесоха съболезнования на семейството му, а външният министър определи убийството като "огромна и сериозна грешка". В същото време светът продължава да свива обръча около официален Рияд, като САЩ, Франция, Великобритания, Германия настояха спешно да се изяснят фактите около случая.

А някои страни готвят удар по ахилесовата пета за саудитското кралството - оръжейните сделки. 

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че обяснението на Рияд за смъртта на Кашоги е незадоволително. Днес германският министър на икономиката Петер Алтмайер подчерта позицията на кабинета: "Засега няма да одобряваме никакъв по-нататъшен оръжеен износ, защото искаме да знаем какво се е случило".

Алтмайер добави пред телевизия Це Де Еф, че "само ако всички европейски страни възприемат единна позиция, това ще направи впечатление на правителството в Рияд". Той заяви, че няма да има никакви положителни последствия, ако Германия е спряла износа си, а в същото време останалите страни запълват тази празнота.

Още снощи Меркел заяви, че Германия (пета сред оръжейните износители) няма да доставя оръжия за Саудитска Арабия, докато продължава сегашната несигурност за това какво се е случило с Джамал Кашоги.

Саудитска Арабия е вторият най-голям купувач на оръжие (след Индия) за периода 2013-2017 г., като вносът на страната е скочил с 225%, в сравнение с предходната петилетка (2008-2012 г.). САЩ и европейските държави доставят над 98% от оръжията за Саудитска Арабия. Кралството ръководи коалиция срещу бунтовниците в Йемен, а се въоръжава и за евентуален сблъсък с шиитски Иран.

Властите в Белгия също обявиха, че обмислят да спрат износа на оръжие за Саудитска Арабия, този път заради убийството на журналиста Джамал Кашоги, съобщават местни медии. Въпросът предстои да бъде обсъден между властите в провинция Валония и федералното правителство. Миналата година Рияд е бил най-големият клиент на валонския военнопромишлен комплекс с покупки за 153 милиона евро.

Валония възнамерява да следи действията на Германия по този случай. Канцлерът Ангела Меркел вчера бе цитирана да заявява, че Германия няма да изнася оръжия за Саудитска Арабия, докато продължава несигурността за това какво се е случило с Кашоги.

Белгийските медии припомнят, че през юни миналата година Федералният парламент прие резолюция, в която призова местните власти да прекратят оръжейния износ за Саудитска Арабия. Призивът беше свързан с разследването на атентатите в Брюксел от 2016 г. и връзката на Рияд с проповядването на краен прочит на исляма в най-голямата белгийска джамия, предаде БТА.

Канада също се замисля за оръжейно ембарго. Премиерът Джъстин Трюдо заяви снощи, че след убийството на Кашоги не е изключено неговата страна да анулира голям договор за продажба на оръжие на Саудитска Арабия. Той отбеляза, че договорът за продажба на бронирани машини на Рияд съдържа клаузи за употребата им. "Ако те не ги следват, със сигурност ще анулираме контракта", увери Трюдо. Той напомни, че договорът, критикуван от правозащитни организации, е бил подписан от предишното консервативно правителство.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че Европейският съюз съгласува обща позиция в отговор на убийството на Джамал Кашоги. Съвещанията продължават, наблюдаваме разследването, обсъждаме позициите и отражението на случая върху отношенията (с Рияд), посочи говорител на ЕК. Той уточни, че миналата седмица въпросът е бил обсъден накратко от Европейския съвет. За определяне на последиците са необходими допълнителни консултации, добави говорителят. 

Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Доналд Тръмп обсъдиха снощи убийството на саудитския журналист. Според изявление на Белия дом наред с предстоящото посещение на Тръмп във Франция за стогодишнината от примирието от Първата световна война през 1918 г. двамата са обсъдили и трагичните обстоятелства около смъртта на Кашоги.

Защо Тръмп е толкова непоследователен?

Американският президент Доналд Тръмп се люшка в крайности в позицията си по случая. Първоначално той заклейми Саудитска Арабия, после заговори по неин адрес с помирителен тон, но в събота, в интервю за в. "Вашингтон пост", заговори за "очевидна измама и лъжи". Президентът е поставен под нарастващ натиск в САЩ, за да действа срещу Саудитска Арабия, но в това интервюто той на няколко пъти говори за важността на икономическите връзки между двете страни и за ролята на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в тези връзки. Тръмп дори нарече принца "силна личност", която "обича наистина страната си".

"Никой не ми е казал, че той е виновен. Никой не ми е казал, че той не е виновен. Ние не сме стигнали до този момент", заяви Тръмп, споменавайки за възможността принцът да е бил запознат едва постфактум със събитията.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви на свой ред, че докато не приключи разследването, е прекалено рано да се говори за санкции.

Във връзка с оръжейните доставки, Тръмп бе категоричен преди седмица: Бихме наказали себе си, ако спрем продажбите на оръжие за Саудитска Арабия. Но думите му са от преди признанието на Рияд. През месец май Саудитска Арабия обяви готовност да закупи американско въоръжение за 110 млрд. долара, като в следващите 10 години може да отдели над 350 млрд. долара за същата цел.

Невинен ли е престолонаследникът наистина?

Турският в. "Йени шафак" писа вчера за твърдения, че Кашоги е бил принуден да разговаря по телефона със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман малко преди да бъде убит. По данни на изданието принцът е настоявал Кашоги да се върне в родината си, но журналистът казал, че не е съгласен.

Информацията на турското проправителствено издание противоречи на изявленията, направени от саудитските власти, които обявиха, че принцът няма нищо общо с убийството на Кашоги.

В рамките на разследването саудитски прокурори разпитват десетки свидетели, включително турци и чужденци. Сред тях са петима турски граждани, служители в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. А тялото на Кашоги още не е открито.