Тялото на изчезналия саудитски журналист Джамал Кашоги е било намерено в кладенец на територията на консулството на Саудитска Арабия, съобщава турското издание Haberler, позовавайки се на изявление на лидера на партия "Ватан" Догу Перинчек, предаде БНР.

БТА допълва, че турските власти са открили части от тялото на саудитеца.

Засега няма официално потвърждение на думите на Перинчек.

Критикът на кралското семейство в Рияд изчезна на 2 октомври след посещение в консулството на страната в Истанбул, където влязъл, за да получи документи. В продължение на повече от две седмици властите в Рияд отричаха, че Кашоги е бил убит, но на 20 октомври главният прокурор на кралството шейх Сауд ал Муаджиб потвърди смъртта му.

Саудитският журналист е бил измъчван, преди да бъде обезглавен в консулството на Рияд, съобщи преди дни проправителственият турски в. "Йени Шафак", твърдейки, че е чул аудиозаписи на инцидента.

При мъченията предполагаемите убийци на Кашоги са рязали пръстите му, твърди изданието, което посочва, че чуло множество аудиозаписи. След това журналистът, който сътрудничел на американския в. "Вашингтон пост", бил обезглавен, твърди вестникът.

Хашоги изчезна на 2 октомври след влизане в саудитското консулство за получаване на документи, преди да сключи брак с турската си годеница.

Турската полиция смята, че той е бил убит от специален саудитски екип от 15 души, но Рияд нарича тези твърдения неоснователни. Твърди се, че един от екипа бил Салах Мухамед ал Тубайги - подполковник от саудитската криминология.

"Вашингтон пост" цитира по-рано неназовани американски и турски представители, според които аудио- и видеозаписи показвали, че Хашоги е убит в консулството и след това тялото му било разчленено.

Проправителственият турски в. "Сабах" писа през уикенда, че часовникът "Епъл уоч" на Кашоги записал разпита, мъчението и убийството, макар че експерти се усъмниха, че "умното устройство" може да запише събитията по описания от изданието начин.

Според "Йени Шафак" саудитският консул в Истанбул Мохамед ал Отайби казал на един от записите по време на мъчението: "Направете го отвън. Проблеми ли искате да ми докарате". Вестникът твърди, че в друг запис неизвестен му казал: "Ако искаш да живееш, когато се върнеш в Саудитска Арабия, мълчи!".

"Йени Шафак" не посочва как са направени записите и как се е добрал до тях.

Преди дни пък турският президент Реджеп Ердоган заяви, че днес ще "разкрие голата истина" за убийството.

Изчезването на журналиста предизвика силен международен отзвук. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерите на западните държави настояха за обективно разследване и заплашиха Саудитска Арабия със санкции.

Днес саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви, че кралството е твърдо решено да проведе задълбочено и цялостно разследване на убийството.

Саудитска Арабия изпрати в Турция екип за съвместно разследване, заяви той на пресконференция в Джакарта, където е на официално посещение.

"Ще създадем такива процедури и механизми, които да гарантират, че подобно нещо няма да се повтори", подчерта Адел ал Джубейр.

Междувременно Международният инвестиционен форум в Рияд беше открит днес при засилени мерки за сигурност на фона на трусовете, предизвикани от убийството на Кашоги. Откриването на конференцията "Инициатива за инвестиции в бъдещето" бе предшествано от лавина от анулирани участия на чуждестранни западни ръководители и водещи бизнесмени на фона на международното негодувание, предизвикано от смъртта на саудитския журналист и опозиционер.