Американският президент подкрепи конспиративна теория, според която 75-годишен демонстрант, тежко пострадал, след като бил съборен на земята от полицията, може би е "провокатор от Антифа", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Видеозапис от случая, станал миналата седмица в град Бъфало, щата Ню Йорк, показва как двама полицаи блъскат мъжа, който после лежи на земята, а от главата му тече кръв. Това се случва по време на антирасистките протести след убийството по време на арест на чернокожия Джордж Флойд.

"Протестиращият в Бъфало, блъснат от полицията, може би е провокатор от Антифа", заяви Тръмп в Туитър, имайки предвид крайноляво движение, включващо антифашистки войнствени групи.

"75-годишният Мартин Гуджино е бил блъснат, след като изглежда е проучвал полицейските комуникации, за да заглуши оборудването. По УАНН гледах как той падна по-тежко, отколкото беше блъснат . . . Може би е инсценировка?", написа президентът.

Тръмп очевидно е гледал телевизия "Уан Америка нюз нетуърк" (УАНН). Тази телевизия подкрепя президента и често представя недоказани твърдения. Тя намекна, че случаят е бил операция "под фалшив флаг", организирана от Антифа.

Коментарът на Тръмп веднага беше порицан.

Йезуитският свещеник Джеймс Мартин отбеляза, че Гуджино "е активист за мира и доброволец към Католическото работническо движение".

"В случай че сте забравил какво пише в Библията, която носехте, Исус казва "Блажени миротворците", а не разпространителите на слухове", заяви Мартин в Туитър.

Двамата полицаи в Бъфало бяха обвинени в нападение заради случая с Гуджино, който все още е в болница. Това става в момент, когато в САЩ има масови протести срещу полицейската жестокост и расизъм.

Губернатор "отвратен" от коментара на президента

Междувременно губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо каза, че е "отвратен" от коментара на американския президент по адрес на Гуджино, предаде Ройтерс.

"Президентът Тръмп пусна днес туит, който ме изненада дори след всички туитове, които е пускал", заяви Куомо на брифинг.

Той призова президента да се извини за твърдението си, че случаят може би е инсценировка.

Губернаторът определи изказването на президента като "безразсъдно и безотговорно".

"Смятате, че кръвта по главата на демонстранта е била фалшива?", попита риторично Куомо.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио пък каза, че във всички райони на града ще се появят участъци от улици с наименованието "Животът на чернокожите има значение", станало символ на протестите .

"Що се отнася до имената на улиците, това е сигнал, който трябва дълбоко да развълнува както града, така и страната като цяло и той се състои в това, че животът на чернокожите има значение", заяви Де Блазио.

По думите му така ще бъде кръстен участък от улица близо до общината на Манхатън, а участъци от улици в районите Бруклин, Бронкс, Куинс и Статън Айлънд ще бъдат определени след консултации с представители на обществени организации.