Българска сватба в Германия се превърна в акцент в пресата там, и в дискусиите, свързани с расизма. Таблоидът "Билд" разказва, че се стигнало до глоби и отмяна на празненството заради мерките срещу коронавируса, на фона на липсващи санкции за нарушаване на същите мерки на многохилядните протести срещу расизма, съобщи bTV.

В малко старинно градче в Германия в съботния ден се събират 70 души в къща, за да отпразнуват сватба. Българското тържество обаче не минава по план - прекъснато е след намеса на полицията, защото не е спазена дистанция, а само четирима от гостите са с маски. Останалите ги очакват глоби.

Това се случва и на кръщене на румънско семейство с 80 гости.

В същия съботен ден се развива още едно действие. На много места в Германия хиляди протестират срещу расизма. Голяма част от демонстрантите са без маски и не спазват разстояние. Заглавието на  "Билд" за двата случая е: "Защо тук е разследвано, а там не?".

В печата в Германия покрай дискусиите с расизма българите попадат и под перото на главния коментатор на "Ди Велт" Жак Шустер:

"Нашите чернокожи са арабите, турците, българите и румънците. Който не го вярва, да поговори с тях"

В доклад на Антидискриминационната служба, представен днес, става ясно, че случаите на дискриминация в страната през изминалата година са се увеличили с 10%.