Американският президент Доналд Тръмп намекна, че може да уволни своя съветник и топ експерт по въпросите на пандемията, д-р Антъни Фаучи, след като медикът разкритикува президента за справянето му с кризата с коронавируса, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Ще страдаме. Положението не е добро", предупреди медикът, който е и директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ. 

Фаучи влезе в спор с Тръмп заради нееднократните уверения на президента, че борбата на САЩ с коронавируса е "към края си", когато всъщност десетки хиляди души се заразяват всеки ден. "Ще страдаме. Положението не е добро", предупреди медикът пред в."Вашингтон пост" в петък.

Главният имунолог посочи, че американският президент не приема вече съвети от него и предпочита да слуша неврорадиолога Скот Атлас, който лансира идеята за ново широко отваряне на американското общество, вместо пак да бъдат засилени профилактичните мерки. 

"Те изведнъж не пожелаха да се вслушват повече в посланието ни, защото то не отговаряше на намеренията им", твърди Фаучи, който по думите му не е разговарял с президента вече от седмици.

 На предизборен митинг във Флорида Тръмп, недоволен, че епидемията се отразява толкова подробно в медиите, предположи, че вирусът ще остане на заден план в новините след изборния ден. Това подтикна част от множеството да скандира: "Уволни Фаучи!", а президентът отговори: "Не казвайте на никого, но ми позволете да изчакам малко да минат изборите" и добави, че оценява "съвета" на събралите се. По-рано Тръмп е изразявал безпокойство каква ще е политическата реакция, ако отстрани популярния и уважаван медик преди деня на изборите.

Фаучи открито заяви, че Тръмп вече не приема съвети от него и те не са разговаряли повече от месец. Медикът предупреди, че страната я чака тежка зима, ако не се направи повече за забавяне разпространението на инфекцията, отнела досега живота на над 230 000 американци.

Белият дом отвърна с контраатака и го обвини, че иска да разклати положението на президента - кандидат за втори мандат. 

Джъд Диър, говорител на Белия дом, нарече "неприемливи" изявленията на Фаучи.

САЩ отбелязаха в петък нов рекорд по брой на заразените с коронавируса за денонощие - над 94 000 души, и около 1000 смъртни случая само за този ден.

В средата на октомври, по време на телефонно съвещание, Доналд Тръмп окачестви Антъни Фаучи като "провал". Според президента медикът спада към група учени - привърженици на предпазлив подход към пандемията, наречени от Тръмп "идиоти".