Касим-Жомарт Токаев положи днес клетва пред народа на Казахстан и официално встъпи в длъжност като президент на страната, предаде ТАСС.

Вижте снимки >>

Получил над 70 на сто от гласовете на изборите на 9 юни, след като дългогодишният държавен глава Нурсултан Назарбаев се оттегли през март, Токаев се закле на церемония в казахстанския Дворец на независимостта, сложил ръка върху конституцията на страната.

"Тържествено се заклевам да служа вярно на народа на Казахстан, строго да спазвам конституцията и законите на Република Казахстан, да гарантирам правата и свободите на гражданите, добросъвестно да изпълнявам възложените ми високи задължения като президент на Република Казахстан", заяви той.

Снимка: АР/БТА

На церемонията бе изпълнен държавният химн и прозвучаха артилерийски залпове. Наред с Назарбаев - първия президент на независим Казахстан, присъстваха депутати от парламента, членове на Конституционния съвет, съдии от Върховния съд и министри.

Снимка: АР/БТА

Президент на управляващите, който обещава приемственост

66-годишният Токаев стана и.д. президент през март, заменяйки начело на голямата страна непоклатимия Нурсултан Назарбаев, който обяви за всеобща изненада оставката си след три десетилетия на власт. Тогавашният председател на парламента Токаев веднага обяви предсрочни президентски избори. Кандидатурата му беше обявена малко по-късно с подкрепата на неговия ментор. Нямаше особени съмнения, че той ще стане следващият президент на страна, в която никога не е имало избори, оценени като свободни или честни от международните наблюдатели, отбелязва Франс прес.

Опитен дипломат, Токаев е роден в Казахстан през 1953 г. в семейство, принадлежащо към съветската интелигенция. През 1975 г. той се дипломира в престижния Московски държавен институт по международни отношения (МГИМО).

След това започва успешна дипломатическа кариера, която го превръща във водеща политическа фигура след обявяването на независимостта на Казахстан през 1991 година. На два пъти е министър на външните работи, както и премиер от 1999 до 2002 година.

Но постът председател на Сената е този, който показва най-добре доверието, гласувано му Нурсултан Назарбаев. Касим Жомарт-Токаев го заема на два пъти, от 2007 до 2011 г., след това от 2013 г. до оттеглянето на Назарбаев.

Говорещ китайски и английски език, освен руския и казахския, Касим Жомарт-Токаев е бил и главен директор на централата на ООН в Женева от 2011 до 2013 г., ставайки първия казахстански гражданин, заемал толкова висок пост в международна организация.

През последните години той се опита да промени имиджа си на човек в сянка, слабо известен на широката общественост - например като започна да използва активно социалната мрежа Туитър. Един от последните му туитове показваше как се ръкува с популярен казахстански певец.

След като през март застана начело на държавата, той се опита да си изгради и публичен имидж на лидер, посрещайки южнокорейския президент Мун Дже-ин или като се срещна в Москва със своя съюзник Владимир Путин. Пътуванията му из страната се отразяват широко от държавните медии.

Нееднократните демонстрации на лоялност към бившия президент Назарбаев и сериозното му поведение обаче му навлякоха критики в липса на обаятелност. Опозиционният лидер в изгнание Мухтар Аблязов, бивш министър на енергетиката, осъден в Казахстан за отклоняване на средства, веднъж сравни Токаев с "мебел, който скърца, като го местят".

Но Токаев без съмнение е човекът, който познава най-добре желанията на Нурсултан Назарбаев. През юни миналата година той заяви в интервю за Би Би Си, че казахстанският лидер няма да се кандидатира за нов мандат, което подсказа на наблюдателите, че е възможна смяна на властта.

Снимка: АР/БТА