Над 500 души са били задържани в изборния ден в Казахстан. Те са се включили в неразрешени улични протести, предадоха ТАСС и БТА, като се позовават на властите. Арестите са били извършени в столицата Нур Султан и в най-големия град в страната - Алмати. Задържаните са участвали в "антиобществени прояви" по призива на забранената в страната организация "Демократичен избор на Казахстан" (ДИК), каза на брифинг в Централната избирателна комисия (ЦИК) първият заместник-министър на вътрешните работи Марат Кожаев.

Франс прес съобщи за стотици задържани. Днес в Казахстан гласуват на исторически първи президентски избори без участието на дългогодишния държавен глава Нурсултан Назарбаев, който изненадващо обяви по-рано тази година, че се оттегля. Победата на и. д. президент Касим-Жомарт Токаев е смятана за на практика гарантирана, след като той получи подкрепата на управляващата партия и на Назарбаев, отбелязва Франс прес.

Кожаев заяви, че ръководителите на ДИК са провели в навечерието на изборите "масирана пропагандна работа за дискредитиране на властите в (Казахстан), за бойкот на извънредните президентски избори, призовавали са за организиране на антиобществени действия в периода на изборите", предаде ТАСС. "Въпреки на техните деструктивни призиви, изборите протичат по план, хората отиват до избирателните секции, за да изразят своето волеизявление", отбеляза казахстанският заместник-вътрешен министър. През март миналата година казахстански съд призна ДИК, създадена от бившия директор на банка БТА Банк Мухтар Аблязов, за екстремистка организация и я забрани на цялата територия на страната, припомня ТАСС. През юни 2017 г. Аблязов, който живее във Франция, бе осъден задочно в Казахстан на 20 години затвор и конфискуване на имуществото. Той бе признат за виновен по обвинения в създаване и ръководене на престъпна организация, кражба на средства от БТА Банк и злоупотреби. Казахстанската ЦИК междувременно съобщи за висока избирателна активност днес. Към 16 ч. (13 ч. българско време) правото си на вот са упражнили близо две трети от почти 12-те милиона гласоподаватели.

Изборният ден ще приключи в 20 ч. (17 ч. българско време).