Иран смята пътниците с двойно гражданство, които са били на борда на сваления погрешка този месец украински самолет Боинг-737, за ирански граждани, съобщи днес говорителят на външното министерство в Техеран, цитиран от световните агенции.

Иран не признава двойното гражданство. Много от 176-имата души, загинали в катастрофата, бяха иранци с двойно гражданство. Съгласно закона за иранското гражданство, правителството смята двойните граждани само за граждани на Иран.

"Информирахме Канада, че Техеран смята хората с двойно гражданство, убити в самолетната катастрофа, за ирански граждани... Иран оплаква смъртта им", каза говорителят Абас Мусави на излъчвана по телевизията седмична пресконференция.

Сред загиналите има 57 канадски граждани, а 29 имат разрешение за постоянно местожителство в Канада. Катастрофата беше втората най-смъртоносна за канадски граждани след свалянето на 23 юни 1985 г. на самолет на авиокомпанията "Еър Индия" 182., летял по направление Торонто-Монреал-Лондон-Делхи, при която загинаха 329 души, 268 от които канадци. 

Правителствата на държавите, загубили свои граждани, при свалянето на самолета, на среща на 16 януари настояха Техеран да поеме "пълна отговорност" и да изплати обезщетение на семействата на жертвите. Техеран обаче явно ще преценява по своите закони възможните компенсации за свои граждани, каквито например възприема канадците с ирански произход, притежаващи двойно гражданство.

Канада настоява Иран да плати значителни компенсации на всички нейни граждани. "Не знаем как ще изглежда "пълното обезщетение от страна на Иран", но мога да ви уверя, че всякакви пари, които тази страна плати за жертвите, ще отидат направо при тях, а не при канадското правителство", заяви наскоро канадският премиер Джъстин Трюдо.

Двойното гражданство и загиналите

Според иранските власти 146 от пътниците са използвали ирански паспорт, за да напуснат Иран, десет са използвали афганистански паспорт, петима са използвали канадски, четири шведски и двама украински паспорти (извън екипажа).

Украинският външен министър Вадим Пристайко заяви по информация на Украинските международни авиолинии, че от 167-те пътници 82-ма са потвърдени с иранско гражданство, 63-ма канадско (по-късно бройката бе сведена до 57), трима с британско, четирима с афганистанско, 10 с шведско и трима с германско. Единадесет украинци също са били на борда, девет от тях са екипажът. Германското външно министерство отрече германски граждани да са били на борда на самолета: въпросните трима са граждани на Афганистан, които живеят в Германия и търсят убежище там.

От 167 пасажери 138 са пътували за Канада през Украйна. Както разбрахме от съобщенията, много пътници на борда на самолета са били студенти и университетски преподаватели от Канада, които се връщаха след края на ваканциите по домовете си в големите и по-малки градове в канадските провинции Онтарио, Манитоба, Квебек, Нова Скотия. Би Би Си например разказа на някои от жертвите с ирански произход - сред тях цели семейства, писа Би Би Си и разказа накратко за някои от тях.

Професорът по инженерни науки Сиаваш Гафури-Азар се е връщал у дома с новата си съпруга Сара Мамани, когато самолетът се разби. Двойката току-що закупила първия си дом в близост до Монреал. Студентката от университета Далхаузи, Нова Скотия, Масуме Гави, нейната сестра Манди Гави бяха убити, както и местният зъболекар д-р Шарие Фагихи, също и двама студенти в университета "Сейнт Мери" - Мариам Малек и Фатеме Махмуди. Жителката на Торонто Алина Тарбхай, докторантът в Университета на Гуелф, Онтарио, Гханимат Аждари, също бяха сред жертвите. 

Сред жертвите са 26-годишният Араш Пурзараби и 25-годишната Поуне Гурджи - те бяха аспиранти по компютърни науки в университета на Албърта и заминаха за Иран за сватбата си.

Университетът Макмастър в Хамилтън, Онтарио, потвърди загубата на докторантите Иман Агабали и Мехди Ешагян, както и на бившия докторант изследовател Сиаваш Магсудлу Естарабади. Cи Би Ес потвърди на свой ред, че Махдие Гасеми и двете й деца Арсан Ниази и Арника Ниази са били на самолета.

Западният университет в провинцията заяви, че скърби за четирима международни студенти - всички от ирански произход. От университета на Ватерло споделиха "с натежали от скръб сърца", че тяхната общност е загубила две докторантки Марзие (Мари) Форутан и Мансур Еснаашари Есфахани.

Десет шведски граждани загинаха при катастрофата. Смята се, че много от тях са имали и иранско гражданство.

Четирима британци са сред жертвите, трима бяха назовани като Мохамед Реза Кадхода Заде, който притежаваше предприятие за химическо чистене в Западен Съсекс, инженерът от "Бритиш петролиъм" Сам Зокай от Туикенам (Лондон), и докторантът и инженер Саид Тахмасеби, който живееше в Дартфорд.

Канада ще плати, но чака Техеран също да си плати

Преди няколко дни Джъстин Трюдо заяви, че неговото правителство ще предложи плащания на роднините на десетките канадски граждани и на тези с постоянно жителство, убити при свалянето на украинския самолет от ирански ракети.

На пресконференция в петък Трюдо заяви, че плащанията са временна мярка и че Канада няма да се откаже от усилията си да накара Иран да осигури значителна компенсация на семействата на жертвите.

Той бе категоричен, че Иран носи пълна отговорност за инцидента.

"Искам да бъда ясен: очакваме Иран да обезщети тези семейства", каза Трюдо, цитиран от "Ню Йорк таймс" на 17 януари. "Но аз се срещнах с тях и  те не могат да чакат седмици. Те се нуждаят от подкрепа сега."

Канада ще предостави на всяко от семействата по 25 000 канадски долара, около 19 000 щатски долара, за покриване на разходите за погребения и пътуване. Премиерът заяви, че 57 от жертвите са канадски граждани, а други 29 са постоянни жители на страната.

Киев плаща обезщетения

Украинското правителство реши да отпусне по 200 000 гривни (около 8,3 хиляди щатски долара) на семействата на загиналите при самолетната катастрофа в Иран, съобщи украинският премиер Олексий Хончарук.

Предложението бе направено миналата седмица. Украинският премиер обеща държавата да окаже всестранна подкрепа, в това число юридическа и финансова, на роднините и близките на жертвите. През седмицата ще бъдат изплатени по 200 000 гривни на семействата на загиналите при катастрофата граждани на Украйна. Що се отнася до изплащането на застраховки на роднините на жертвите, Хончарук поясни, че за всяко семейство на загинал украинец се предвиждат около 345 000 долара.

Украйна чрез всички дипломатически канали и международни структури настоява за получаване на компенсации от Иран, подчерта той.

На 11 януари Иран призна, че украинският пътнически самолет е бил свален по погрешка от неговата противовъздушна отбрана в района на Техеран. Според обясненията на командващия въздушно-космическите сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция генерал Амир Али Хаджизаде самолетът е бил сбъркан с крилата ракета.