Украинското правителство реши днес да отпусне по 200 000 гривни (около 8300 долара) на семействата на загиналите при самолетната катастрофа в Иран, съобщи украинският премиер Олексий Хончарук, цитиран от ТАСС и БТА.

Предложението бе направено още през уикенда. Днес украинският премиер обеща държавата да окаже всестранна подкрепа, в това число юридическа и финансова, на роднините и близките на жертвите. През седмицата ще бъдат изплатени по 200 000 хиляди гривни на семействата на загиналите при катастрофата граждани на Украйна. Що се отнася до изплащането на застраховки на роднините на жертвите, Хончарук поясни, че за всяко семейство на загинал украинец се предвиждат около 345 000 долара.

Украйна чрез всички дипломатически канали и международни структури настоява за получаване на компенсации от Иран, подчерта той.

На 11 януари Иран призна, че украинският пътнически самолет е бил свален по погрешка от неговата противовъздушна отбрана в района на Техеран. Според обясненията на командващия въздушно-космическите сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция генерал Амир Али Хаджизаде самолетът е бил сбъркан с крилата ракета.

В социалните медии днес се появиха нови призиви за протести за пети пореден ден срещу иранските власти, които няколко дни не признаваха, че украинският "Боинг" е бил свален, предаде Ройтерс.

От събота демонстранти излизат всеки ден по улиците на Техеран и на други градове, като на места силите на реда използваха сила, за да ги разпръснат.

В призивите в социалните медии днес иранците са приканени да се присъединят към национални демонстрации срещу "крадливото и корумпирано правителство".

Вчера също имаше протести в Иран, но те бяха по-малки в сравнение с тези през уикенда и понеделник.

Днес стана ясно още, че британският посланик в Иран Робърт Макеър е напуснал страната, предаде Асошиейтед прес.

В събота той беше задържан за кратко след участие в бдение в Техеран за жертвите на сваления от Иран украински самолет.

Бдението бързо прерасна в антиправителствен протест и Макеър го напусна, но въпреки това бе задържан след това от иранската полиция. Тогава иранското външно министерство определи действията на британския посланик като намеса във вътрешните дела на страната.

Дипломатът е отпътувал за Великобритания заради планирана отдавна визита и това не е свързано с неговото задържане в Техеран, каза кореспондент на Би Би Си, цитиран от ТАСС.