Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви днес, че ще бъде отпусната спешна финансова помощ на близките на канадците, загинали в катастрофата с украинския самолет, свален от Иран на 8 януари, предаде Франс прес и БТА.

Иран каза, че е свалила самолета погрешка.

Трюдо още веднъж призова Техеран да обезщети бързо близките на жертвите на тази драма.

Семействата на 57-те канадски граждани и на 29-те души с разрешително за постоянно пребиваване в страната, които са загубили свои близки в тази драма, отнела живота на общо 176 души, ще получат незабавна правителствена помощ от 25 000 канадски долара (17 000 евро). Тази сума ще послужи за компенсиране на семействата за пътуванията, които те са направили заради катастрофата, и за нужните погребални разходи, поясни Трюдо.

"Искам да бъда ясен. Ние очакваме Иран да компенсира тези семейства, заяви Трюдо на пресконференция днес. - Аз се срещнах с тях. Те не могат да чакат седмици. Те имат нужда незабавно от помощ."

Той призова Иран да изпрати за анализи във Франция двете черни кутии на разбилия се самолет, предаде Ройтерс. Трюдо подчерта, че Франция е една от малкото страни в света, които са способни да разчетат самолетни черни кутии.

За двете кутии на самолета, разбил се край Техеран, той каза че са силно повредени. Трюдо също така заяви, че репатрирането на тленните останки на загиналите в катастрофата канадски граждани ще започне в идните дни, предаде ТАСС.