Иранският принц в изгнание Реза Пахлави, син на последния шах на Иран, вчера предрече скорошно падане на Ислямската република и призова Запада да не води преговори с нейните ръководители, съобщи Франс прес.

На пресконференция във Вашингтон Реза Пахлави направи паралел между протестните демонстрации в Иран през последните месеци и ислямската революция, която доведе до свалянето на баща му от власт в началото на 1979 година.

Падането на режима в Техеран е "само въпрос на време", заяви 59-годишният бивш престолонаследник, който живее в предградие на американската столица. "Остават само няколко седмици или месеци, за да се стигне до окончателното сгромолясване, също като през трите последни месеца на 1978 г. преди революцията", добави той.

Иранските опозиционери в изгнание вече неколкократно предричаха предстоящото падане на режима в Техеран, отбелязва агенцията. Реза Пахлави обаче увери, че иранците могат "да усетят тази възможност за първи път от 40 години".

През ноември иранците масово излязоха по улиците в много градове на страната, за да протестират срещу повишаването на цените на бензина, но демонстрациите им бяха жестоко смазани от властите, припомня АФП. През последните дни избухнаха нови протести, най-вече сред университетската младеж в Техеран,когато иранската армия призна, че неволно е свалила украински пътнически самолет, след като първоначално отхвърляше всякаква отговорност.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп незабавно изрази подкрепа за демонстрантите и предупреди властите срещу всякакви репресии.

В изказването си на конференция в института "Хъдсън" Реза Пахлави подкрепи политиката на "максимален натиск" на Тръмп върху Ислямската република. "Време е да се признае, че това не е нормален режим и че той няма да промени поведението си", заяви принцът.

"Моите сънародници разбират, че този режим не може да се реформира и трябва да бъде прогонен", добави Реза Пахлави. Той се обяви против възстановяване на династията си и изрази готовност да подкрепи широка коалиция иранци, която да замени настоящия режим със светска демокрация.