Британският посланик в Техеран Роб Макеър е бил задържан за няколко часа вчера пред университета Амир Кабир за подбуждане на антиправителствени протести, съобщи базираната в Техеран информационна агенция Тасним, цитирана от Ройтерс.

През целия вчерашен ден в Иран имаше антиправителствени протести. Демонстрантите в Техеран скандираха лозунги срещу върховната власт, след като Революционната гвардия призна, че е свалила украинския пътнически самолет, като е убила всичките 176 души на борда.

Британското външно министерство потвърди краткото задържане на посланика, а британският първи дипломат Доминик Рааб нарече това "скандално нарушение на международното право".

"В момента иранското правителство е на кръстопът. То може да продължи похода си към статут на държава парий с цялата политическа и икономическа изолация, която това носи със себе си, или да предприеме стъпки за деескалация на напрежението и да се ангажира с дипломатическия път напред", посочи министър Рааб.

Мехди Каруби - лидер на иранското зелено движение, също призова духовния лидер аятолах Али Хаменей да се оттегли. В изявление, публикувано онлайн, Каруби пита кога Хаменей е бил уведомен за свалянето на самолета и защо е забавена информацията за истинските причини.

Междувременно президентът на Съединените щати Доналд Тръмп подкрепи в Туитър протестиращите в Иран на езика фарси, съобщи РИА Новости.

"Към отдавна страдащите, но смели иранци: С вас съм от самото начало на моето президентство и моята администрация ще продължи да бъде с вас. Следим много внимателно протеста ви и сме вдъхновени от вашата смелост", написа Тръмп на официалния език на Иран.