Властите в Иран научили едва на 10 януари, че украинският самолет е бил свален от иранската ПВО, тоест ден преди официално да го признаят и два дни след катастрофата. Това заяви днес пред иранската държавна телевизия говорителят на правителството в Техеран Али Рабией.

"Чак в петък Генералния щаб на въоръжените сили на Иран получи резултатите от разследването и тогава се състоя заседание на Върховния съвет за национална сигурност", каза той, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите му до 10 януари никой, даже президентът Хасан Рохани, не е знаел причината за катастрофата на самолета.

"Когато президентът научи това, той веднага взе решение възможно най-бързо да направи обръщение към населението", добави говорителят, като отрече иранското правителство да се е опитвало да потули отговорността си.

"В тези скръбни дни бяха отправени критики към ръководителите и властите на страната. Някои ръководители дори бяха обвинени в лъжа и в опит да потулят случая, след като това наистина, честно, не беше така. Истината е, че не сме лъгали. Лъжа значи да преиначиш истината, преднамерено и умишлено. Лъжа значи да потулиш информация. Лъжа значи да си запознат с някакъв факт и да не го кажеш или да изопачиш действителността" за този факт. Това, което казахме в четвъртък, се опираше на разузнавателни сведения, представени на цялото правителство, според които нямаше никаква връзка между катастрофата и изстрелване на ракета", изтъкна Рабией.

Говорителят на иранското правителство отхвърли днешни туитове на президента на САЩ Доналд Тръмп, в които се изразява подкрепа за иранците, като заяви, че иранският народ ще помни, че той е убил един от водещите генерали и че е причината мнозина в Иран да изпитват икономически затруднения, предаде Ройтерс.

Тръмп, който каза на иранските власти в туитове на фарси и на английски да не убиват протестиращи и похвали "великия ирански народ", "лее крокодилски сълзи", когато изказва тревога за иранците, каза Рабией.

Той заяви, че британският посланик в Иран е постъпил "напълно непрофесионално и недопустимо", след като беше задържан за кратко близо до уличен протест. Дипломатът каза, че е бил арестуван, след като е отишъл на бдение в памет на жертвите на самолетната катастрофа и е напуснал мястото, когато проявата е придобила политически оттенък, отбелязва Ройтерс.

На 8 януари "Боинг-737" на Международните авиолинии на Украйна катастрофира няколко минути след излитането си от техеранското летище, като загинаха всичките 176 души на борда. Първоначално Иран отхвърляше като пропагандни твърденията на западни лидери, че самолетът е свален и твърдеше, че причината е неизправност в единия двигател, който се запалил. На 11 януари обаче Генщабът призна, че системата за ПВО погрешно е възприела гражданския самолет за американска крилата ракета. В съобщение, излъчено по иранската държавна телевизия, беше заявено, че самолетът е погрешно възприет като "враждебна цел", след като се е насочил към "военен център" на Ислямската революционна гвардия. Заради изострените отношения със САЩ армията била "в най-висока готовност", беше подчертано в изявленето. В него беше заявено още, че отговорните за трагедията ще бъдат изправени на съд.

Въпреки признанието обаче, Техеран изрично подчерта, че вината е на Вашингтон.

"Тъжен ден. Предварителните заключения на вътрешното разследване на въоръжените сили: човешка грешка по време на криза, причинена от авантюризма на САЩ, довел до трагедия", написа в Туитър външният министър Мохамад Зариф.