Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че широкото разпространение на коронавируса в света е разкрило недостатъците в глобалното здравеопазване и неподготвеността на страните да се противопоставят на пандемията, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Гебрейесус изрази своето становище на брифинг в Женева.

"Този вирус, който беше напълно непознат преди три месеца, изкара наяве слабостите и диспропорциите на нашите системи за здравеопазване и на обществата ни. Станаха видни недостатъците в подготовката и пробивите във веригите за снабдяване и в други изключително важни системи", констатира ръководителят на СЗО.

Той напомни, че системите на здравеопазването трябва да се подготвят за голям брой заболели, както в същото време е нужно да продължат да оказват на населението основни услуги в сферата на медицината. В условия, когато здравните системи са претоварени, предупреди генералният директор, смъртността от предотвратими с помощта на ваксини болести рязко ще нарасне.

Гебрейесус напомни за съвместния призив на СЗО, на МВФ и на Световната банка да бъде облекчено дълговото бреме на развиващите се страни, за да получат възможност да съсредоточат ресурсите си в борбата с коронавируса. По неговите думи правителствата трябва да изградят мрежи на социална защита, за да могат хората от уязвимите групи да бъдат осигурени с храна и предмети от първа необходимост по време на сегашната криза.

Генералният директор на СЗО приветства отклика на международната общност на призива за оказване на финансова подкрепа на плана на противовирусните мероприятия на организацията. За периода февруари - април са били нужни 675 милиона долара, а са постъпили досега 677 милиона.