Сръбски съд остави в ареста тримата косовски полицаи. Те бяха арестувани по-рано тази седмица в района на границата между Сърбия и Косово в инцидент, който повиши напрежението между Белград и Прищина, съобщи Ройтерс.

"По предложение на прокуратурата... , съдията по предварителното производство от съда в Кралево разпореди задържането на всички заподозрени", съобщи прокуратурата в югозападния сръбски град Кралево. Прокуратурата повдигна обвинения срещу тримата полицаи за неразрешено производство, притежание, носене и трафик на оръжия и взривни вещества, се казва в съобщението, цитирано от БТА.

На 14 юни тримата косовски гранични полицаи бяха арестувани от сръбската полиция. Според сръбската страна арестът е извършен на територията на Сърбия, докато косовската страна твърди, че косовските полицаи са били заловени и отвлечени на територията на Косово.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г. Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово протестират всеки ден от 26 май насам пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове, след като сърбите бойкотираха местните избори.

Пратеникът на САЩ: Трябва да бъдат освободени

Габриел Ескобар, пратеникът на САЩ, натоварен с посредничество в кризата в Косово, заяви в петък, че тримата косовски полицаи, задържани от Сърбия по-рано тази седмица са нямали намерение да бъдат в Сърбия и трябва да бъдат освободени, съобщи Ройтерс.

Специалният пратеник на Държавния департамент за Западните Балкани заяви днес, че Белград и Прищина трябва да предприемат стъпки за деескалация на ситуацията в Косово, както и незабавно да продължат диалога за нормализиране на отношенията, съобщи Танюг.

"И двете страни трябва да играят роля в деескалацията и преминаването към устойчиви отношения", заяви Ескобар на онлайн пресконференция. Той каза, че Косово трябва да спре да се противопоставя на Европейския съюз и САЩ и че Сърбия трябва да освободи косовските полицаи, които арестува.

Снимка: АР/БТА

Ескобар добави, че кметовете в Северно Косово трябва да работят от алтернативни места, а косовската полиция и демонстрантите трябва да се изтеглят и спешно да се проведат нови избори с безусловното участие на сърбите.

В същото време той посочи, че всеки, който е извършил насилие срещу членове на силите КейФОР или косовската полиция, трябва да бъде подведен под отговорност.

Габриел Ескобар призова двете страни незабавно да продължат диалога за нормализиране на отношенията. Коментирайки обявената среща между премиера на Косово Албин Курти и президента Александър Вучич в Брюксел, той каза, че все още не знае дали ще присъства на нея, че диалогът трябва да остане процес на ЕС, но това е усилие, което "несъмнено има пълната американска подкрепа".

Ескобар посочи, че задължението за формиране на Съюза на сръбските общини е правно обвързващо и че с отказа си да сформира Съюз на сръбските общини Курти всъщност отхвърля европейския път. Това е задължение към Сърбия, но и към Европейския съюз, каза Ескобар и добави, че не му е ясно защо Прищина отказва да формира този съюз. Той заяви, че САЩ ще помогнат на Прищина да формира Съюз на сръбските общини по европейски модели.

Пратеникът на Държавния департамент подчерта, че забраната за внос на стоки от Сърбия трябва да бъде премахната, както и че САЩ са съгласни с Брюксел, който определи подобна мярка като антиевропейска. Няма законово основание за това, каза Ескобар. В отговор на журналистически въпрос за арестуваните косовски полицаи, той каза, че Вашингтон и КейФОР все още чакат фактите и че би било неуместно да се правят изявления преди края на разследването. По думите му обаче е сигурно, че косовските полицаи "са били отведени или са отишли в Сърбия", без да го знаят, и че трябва да бъдат освободени.

Ескобар каза, че все още е оптимист, когато става дума за постигане на окончателно споразумение между Белград и Прищина, но че ескалациите са навредили на отношенията между двете страни. Той заяви, че Охридското споразумение дава възможност на Прищина да върви по-бързо към евроатлантическа интеграция, както и че изисква от Сърбия да признае териториалната цялост и суверенитета на Косово, неговите национални символи, знаме и документи, но и да не блокира членството му в международни организации.

По думите му това споразумение изисква Сърбия да приеме факта, че Косово ще стане част от евроатлантическото семейство, а властите в Прищина са длъжни да сформират Съюз на сръбските общини.