Колони от камиони със сръбска стока се образуваха на граничните пунктове Мердаре, Ярине и Кончул за влизане от Сърбия в Косово, след като Косово забрани влизането на продукти от Сърбия, както и на превозни средства със сръбски регистрационни номера на негова територия, съобщи сръбската обществена телевизия РТС.

През граничните пунктове биват пропускани само автомобили с чуждестранна регистрация след детайлна проверка на косовската полиция. Според информация на РТС в Грачаница, южно от столицата Прищина, град с предимно сръбско население, специалните части на косовската полиция са обискирали автомобилите и хората.

Преди два дни трима косовски гранични полицаи бяха арестувани от сръбската полиция, в отговор на което Косово забрани влизането на всякакви продукти от Сърбия, както и превозни средства със сръбски регистрационни номера на негова територия. Според сръбската страна арестът е извършен на територията на Сърбия, докато косовската страна твърди, че косовските полицаи са били заловени и отвлечени на територията на Косово.

Снощи говорителят на ЕС Петер Стано съобщи, че върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел е свикал кризисна среща между премиера на Косово Албин Курти и президента на Сърбия Александър Вучич за следващата седмица.

Специалният пратеник на ЕС за диалога Белград-Прищина Мирослав Лайчак заяви, че ЕС не иска друга Украйна, като се има предвид войната там и подчерта, че евросъюзът работи за успокояване на ситуацията в Косово, съобщи Евронюз Албания, пред която Лайчак даде интервю.

По думите на Лайчак ЕС очаква информация от мироопазващите сили на НАТО КейФОР по случая с тримата арестувани косовски полицаи.

"Нека да изчакаме НАТО да ни каже какво се е случило и къде се е случило. Искаме да изясним фактите. Не искаме да стигаме до решения, без да знаем всички факти. Правим всичко възможно да не се случи друга Украйна, а напротив. По тази причина насърчаваме процеса на нормализация (между Косово и Сърбия). Нормализацията е точно обратното на (случващото се в) Украйна", заяви Лайчак.

На Преспанския форум за диалог в град Струга, Република Северна Македония, вчера специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина подчерта, че "за да бъде изведен напред процесът (на диалог между двете страни), трябва да има разбирателство, диалог, смелост и визия" , съобщава Албанското радио и телевизия.

Лайчак изрази песимизъм по отношение на диалога между косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич, като заяви, че двамата взаимно си нямат доверие по пътя към нормализиране на отношенията между Прищина и Белград.

"Двете страни (по диалога - Сърбия и Косово) ни казват: Нека другата страна направи това, което вие (ЕС) искате, а ние обещаваме, че ще свършим и нашата част. Но нещата не работят така. Нашата философия (на ЕС) е "вие трябва да направите нещо, за да можете да получите нещо", стъпка по стъпка, с изграждане на доверие", каза Лайчак.

Великобритания призова също Косово и Сърбия да намалят напрежението, както и веднага да бъдат освободени тримата косовски полицаи, арестувани от Сърбия на 14 юни, предаде Ройтерс.

"Призоваваме към моментално освобождаване на тримата косовски полицаи", се казва в изявление на външното министерство днес. "Призоваваме Косово и Сърбия да проявят максимална сдържаност, да избягват едностранните мерки и да предприемат действия за намаляване на напрежението".

Напрежението между Сърбия и нейната бивша провинция продължава, откакто Косово обяви независимост през 2008 г. Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово протестират всеки ден от 26 май насам пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове, след като сърбите бойкотираха местните избори.