Косово забрани влизането на всякакви превозни средства със сръбски регистрационни номера на негова територия в отговор на арестуването на трима косовски гранични полицаи от сръбската полиция, съобщи пред Ройтерс представител на косовското министерство на вътрешните работи.

"С цел повишаване на сигурността на всички гранични пунктове решихме да спрем влизането на територията на Косово на всякакви автомобили със сръбски номера", каза Нора Фетоши, съветник на косовския вътрешен министър.

По-рано в сряда трима косовски полицейски служители са били задържани от сръбските сили в размирната северна част на Косово близо до границата със Сърбия.

"Те са били отвлечени от сръбските сили в северната част на страната на косовска територия. Колата им вече е открита", заяви пред Ройтерс служителя, който пожела да остане анонимен.

Вестник "Коха диторе" твърди, че трима косовски полицаи са били отвлечени в сряда на обяд на един от пътищата в северната част на Косово, използван от престъпни групи за незаконно преминаване и контрабанда от Сърбия. Отвличането било извършено в местността Тресаве / Баре, пише БТА.

Същевременно сръбският вестник "Вечерне новости" съобщи, че членове на специалните части на сръбската полиция са арестували днес на територията на централна Сърбия трима въоръжени косовски полицаи от специалните части. Вестникът пише, че става дума за Рифат Зеки, Бечир Сефи и Мустафа Шему.

Освен оръжие при полицаите била открита техника за наблюдение, радио връзки и карти. В прищинските медии вече пишат, че полицаите от специалните части на Курти са отвлечени на територията на Косово, но сръбската страна има неопровержими доказателства, че те са арестувани на територията на централна Сърбия, пише "Вечерне новости".

За ареста спешно е бил информиран президентът на Сърбия Александър Вучич.