Словенското правителство късно снощи обяви край на епидемията от коронавирус в страната. Така Словения стана първата европейска държава, сложила официално край на епидемологичното положение, след като през последните две седмици властите не потвърждаваха повече от 7 нови случаи на ден, предава БТА.

Хората, пристигащи в Словения от други държави в ЕС, няма да са под карантина за поне седмица, както беше в началото на април, обяви правителството в съобщение.

Двумилионната държава, която граничи с Италия, Австрия, Унгария и Хърватия, до момента е установила 1464 случаи на коронавирус, а починалите са 103-ма. Словения обяви епидемия на 12 март.

"През последните два месеца Словения овладя епидемията. Днес Словения има най-добрата епидемологична картина в Европа", каза вчера премиерът Янез Янша пред парламента.

Краят на епидемията означава, че някои мерки, включително финансова помощ за гражданите и фирмите, засегнати от коронавируса, няма да се предоставя след края на месец май.

Правителството съобщи, че чуждестранни граждани, които проявяват симптоми на зараза от коронавирус, ще продължат да не бъдат допускани в Словения.

Гражданите ще трябва да продължат да спазват основните правила за предотвратяване на възможно разпространение на заразата.

Хората са задължени да носят маски в закрити обществени пространства, да стоят на поне 1,5 метра разстояние един от друг и да дезинфекцират ръцете си при влизане на обществени места.

От средата на март Словения затвори всички училища, спортни и културни институции, барове, ресторанти, хотели и магазини, с изключение на тези за храни и аптеките. Общественият транспорт беше спрян.

Правителството в Любляна започна да облекчава някои мерки от 20 април. В началото на тази седмица общественият транспорт започна отново да работи, а следващата седмица някои от учениците ще се върнат в училище.

Всички барове и ресторанти, както и хотели с до 30 стаи, ще могат да отворят идната седмица.

Литва, Латвия и Естония отвориха от полунощ границите помежду си, създавайки първата зона за пътуване в рамките на Европейския съюз, в опит да дадат тласък на икономиките си, тежко пострадали от пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Гражданите на трите републики ще могат да пътуват свободно в региона, но всеки, влизащ от чужбина, ще трябва да се самоизолира за 14 дни.

В изявление на литовския премиер Саулюс Сквернелис се казва, че балтийската зона за пътуване е възможност бизнесите да отворят отново и е лъч надежда за хората, че животът се връща обратно към нормалното.

Решението на трите балтийски републики беше взето в момент, когато ЕС се опитва да убеди 27-те членки да отворят отново вътрешните си граници и да рестартират пътувания на по-големи разстояния, макар и с мерки за сигурност, като предпазни маски в самолетите.

Нови случаи на коронавирус в трите балтийски републики почти няма и нито една от тях в сряда не беше регистрирала повече от 7 случая. От края на април властите в трите държави облекчиха мерките за изолация.

Като цяло в региона има под 150 починали от болестта.

Балтийските държави са близки партньори, имат сходна епидемологична ситуация и икономиките им са добре интегрирани, така че свободното движение на хора и стоки е много важно за региона, каза Арнолдас Пранкевичус - представителят на Европейската комисия в Литва.

Литва, Латвия и Естония - трите най-бедни членки на еврозоната, очакват икономиките им да се свият с до 7-8 процента тази година, в съответствие с останалата част на валутния съюз.

Литва предупреди за двуцифрен спад, ако икономиките не заработят отново до лятото.