Началникът на полицията в Северна Ирландия призна, че информацията за полицейски служители, изтекла по погрешка миналата седмица, е попаднала в ръцете на републиканци-дисиденти, предаде Франс прес.

"Сега сме убедени, че всички лични данни са в ръцете на републиканци-дисиденти", каза шефът на полицията Саймън Бърн на пресконференция в Белфаст.

"Следователно може да се предположи, че те ще използват този списък, за да създадат страх и безпокойство, както и за сплашване или атаки срещу полицаи", добави той.

Северноирландската полиция каза миналата седмица, че документ, включващ имената и ранговете на около 10 000 полицаи, е бил публикуван онлайн по погрешка и е бил видим три часа.

Полицията в Северна Ирландия е обект на спорадични атаки от републиканци-дисиденти и редовно е ставала мишена нападения по време на 30-годишния конфликт в британската провинция, който отне живота на повече от 3000 души преди подписването на Споразумението от Разпети петък през 1998 г., припомня БТА.

През март нивото на терористичната заплаха в провинцията беше повишено до "сериозно" след опита за убийство на високопоставения полицай Джон Колдуел, отговорността за който пое дисидентската републиканска група Нова ИРА.