Полицията в Северна Ирландия е разпространила неволно вчера имената и местоработата на всички свои служители. Тя отбеляза, че това поражда сериозна загриженост за служителите, които често стават мишена на екстремистки групи, предадоха Ройтерс и БТА. 

Фамилните имена, инициалите, местоработата и отдела на всеки са включени погрешно в отговор на искане за свобода на информация. Информацията беше публично достъпна на уебсайта на заявителя за около два часа и половина, преди полицията на Северна Ирландия да съобщи, че е била премахната.

Към момента няма нищо, което да подсказва за незабавни опасения за сигурността на хората, заяви на пресконференция помощник-главният полицейски инспектор Крис Тод.

Данните на служителите обаче са особено чувствителни в Северна Ирландия, тъй като много от тях "полагат големи усилия и правят всичко възможно, за да защитят самоличността и ролята си на полицаи", гласи изявление на представителния орган на служителите на реда Полицейска федерация на Северна Ирландия.

"Тя [информацията] е ограничена само до фамилното име и инициала, но и това ще представлява значителна загриженост за много от моите колеги, знам това, и ние ще гарантираме, че ще направим всичко възможно да смекчим всички установени рискове за сигурността", каза Тод.

Британското контраразузнаване МИ5 повиши нивото на заплаха от "вътрешен тероризъм" в Северна Ирландия на "тежко" (което означава, че атаката е много вероятна), след като офицер, който в онзи момент не е бил на работа, беше тежко ранен през февруари след нападение с оръжие от страна на новата ИРА - една от малките екстремистки групировки, които са против мира.

Въпреки че мирното споразумение от 1998 г. до голяма степен сложи край на три десетилетия сектантското насилие в Северна Ирландия, полицейските служители все още са обект на спорадични нападения от страна на дисидентски групи, които извършват бомбени нападения и атаки с огнестрелно оръжие, посочва Ройтерс.