Гибралтарската полиция съобщи днес, че е арестувала капитана и старши помощник-капитана на задържания ирански супертанкер "Грейс 1", обвинен за нарушаване на санкциите на Европейския съюз срещу Сирия, и е иззела документацията и електронните устройства на плавателния съд, съобщи на страницата си в Туитър в. "Джибралтар кроникъл", цитиран от Ройтерс и ТАСС, на които се позова БТА. Вестникът уточнява, че задържаните са били разпитани, но на този етап не са им били повдигнати обвинения.

Новината идва часове, след като въоръжени кораба на иранската революционна гвардия са направили вчера неуспешен опит да задържат британски петролен кораб в Персийския залив.

Миналата седмица британски морски пехотинци задържаха супертанкера "Грейс 1" край бреговете на Гибралтар по подозрение, че възнамерява да достави петрол в Сирия в нарушение на санкциите на ЕС, припомня Ройтерс.

"Разследването все още продължава и "Грейс 1" ще остане задържан", посочи днес в изявление гибралтарската полиция, цитирана от Ройтерс.

Заплахи към Великобритания и САЩ

Великобритания и САЩ "горчиво ще съжаляват" за задържането на иранския супертанкер, заяви днес заместник-командващият на елитния ирански Корпус на гвардейците на ислямската революция контраадмирал Али Фадави, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

"Ако врагът беше оценил достатъчно добре (последиците), нямаше да действа така", заяви Фадави, който командва военноморските сили на елитния корпус.

"Подобен акт не изисква умения, а известна глупост, която са проявили", каза иранският контраадмиралът, цитиран от агенция Тасним. Той добави: "Наехме този кораб и товарът е наш. Техните действия бяха много глупави и определено ще съжаляват за тях. Ще обявим своите реципрочни мерки".

Опитал ли е Техеран да спре британски танкер

Твърденията на Великобритания, че Иран се е опитал да спре един от нейните петролни танкери в Персийския залив вчера, са безпочвени, каза също днес иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от полуофициалната агенция Фарс, предаде Ройтерс.

Пет катера, за които се смята, че принадлежат на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, се приближили към британски танкер в Залива снощи и го накарали да спре наблизо в ирански териториални води, но се оттеглили след предупреждение от съпровождащ танкера британски боен кораб, съобщи Министерството на отбраната на Великобритания.

В резултат Обединеното кралство повиши нивото на заплаха за британското корабоплаване в иранските води в Персийския залив до най-високото ниво, предаде Би Би Си.

Елитният ирански военен корпус отрече в комюнике тези твърдения.

"Танкерът очевидно продължи по пътя си. Това, което те казват и твърдят, няма никакви основания, а има за цел да създаде напрежение" каза Зариф.

Докъде ще ескалира напрежението: до извън контрол?

Малко вероятно е напрежението в Залива да излезе извън контрол, каза днес командващият френските въоръжени сили Франсоа Льокоантр, визирайки британските обвинения срещу Иран за враждебни действия срещу британски петролен танкер. В същото време той допусна възможна ескалация.

САЩ междувременно заявиха, че обмислят да съставят международна коалиция, която да ескортира търговските кораби в Персийския залив след няколко атаки срещу танкери, за които Вашингтон обвинява Иран. Това заяви днес генерал Марк Майли, началник на щаба на сухопътните сили на САЩ, който е номиниран от президента Доналд Тръмп за председател на Съвета на началник-щабовете, предаде Франс прес.

"Ще опитаме с тази коалиция да предоставим военноморски ескорт на търговските кораби, за да гарантираме свободата на корабоплаването в тази стратегическа зона за транспортирането на петрол", обясни генералът по време на изслушване в Сената, който трябва да утвърди неговата номинация.