Въоръжени ирански лодки, принадлежащи на елитната Революционна гвардия, са се опитали да задържат британски танкер, плаващ във водите на Персийския залив в сряда. Те са били отблъснати от фрегата, принадлежаща на кралският военноморски флот на Великобритания, това съобщава американския телевизионен канал CNN, като се позовава на информация от свои източници.

Танкерът е излизал от Персийския залив и се е намирал край Ормузкия проток, когато към него са се приближили иранските лодки с искане морският съд да промени курса си и спре в намиращите се наблизо ирански териториални води.

Фрегата на британските Кралски военноморски сили „Монтроус“, която е ескортирала танкера, е използвала палубните си оръжия за да даде предупредителни изстрели, като моряците са дали устно предупреждение на иранските лодки да се отдръпнат, което те са направили. От телевизията информират, че „Монтроус“ разполага с 30-милиметрови оръжия на борда, които са специално предназначени да отблъскват по-малки лодки.

 Преди седмица Иран привика британския посланик в Техеран заради "незаконното" задържане на ирански петролен танкер в Гибралтарския проток. Британските кралски военноморски сили заподозрели, че иранският танкер превозва петрол за Сирия в нарушение на санкциите на Европейския съюз. Тази стъпка изостри конфронтацията между Запада и Иран, отбелязаха световните медии. 

Според документите, придружаващи кораба, той натоварил петрол в иракското пристанище Басра през декември. По това време обаче в регистрите на Басра не фигурирало присъствие на такъв кораб, а системата за проследяване на курса на кораба е била изключена.

По повод задържането на кораба говорител на британския премиер Тереза Мей приветства твърдите действия на органите за прилагане на европейските санкции срещу сирийския режим. ЕК засега отказва коментар по случая. А испанският външен министър Жозеп Борел каза, че корабът е бил задържан по искане на САЩ, отправено към Великобритания. Борел каза, че Испания проверява как е станало задържането и как то би могло да засегне испанския суверенитет, защото, както изглежда то се е случило в испански води. 

Инцидентът, както изглежда, е първият, при който европейски власти запорират танкер за предполагаемо нарушаване на санкциите срещу Сирия, въведени през 2011 г.