Кораб, за който се подозира, че превозва петрол за Сирия в нарушение на международните санкции, беше задържан вчера край Гибралтар, предадоха световните агенции и БТА, като се позовават на правителството на британската територия.

Властите не съобщават откъде идва петролът, но според специализираното в морския транспорт издание "Лойд'с лист" танкерът пренася ирански петрол, предаде Франс прес.

"Имаме основания да смятаме, че "Грейс 1" пренася своя товар от суров петрол за рафинерията Баниас в Сирия, която е собственост на предприятие, подложено на санкции от ЕС", съобщи шефът на гибралтарското правителство Фабиан Пикардо. Местните власти, подпомогнати от британски морски пехотинци, са спрели петролния танкер и товара му.

През май европейските санкции срещу Сирия, наложени през 2011 г., бяха удължени до 1 юни 2020 г., като те включват петролно ембарго и замразяване на намиращи се в ЕС авоари на Сирийската централна банка, припомня агенцията.

Корабът "Грейс 1" беше задържан в британската територия, след като е плавал около Африка от Персийския залив, предаде Ройтерс. Данни за товара на кораба, до които е получила достъп агенцията, навеждат на мисълта, че танкерът е бил натоварен с ирански петрол край бреговете на Иран, въпреки че документите на кораба казват, че петролът бил от съседен Ирак.

300 000-тонният танкер, плаващ по панамски флаг, е управляван от базираната в Сингапур компания Ай Ес Шипс Мениджмънд. Според документите, придружаващи кораба, той натоварил петрол в иракското пристанище Басра през декември. По това време обаче в регистрите на Басра не фигурирало присъствие на такъв кораб, а системата за проследяване на курса на кораба е била изключена. Данните, до които е получила достъп агенция Ройтерс, показват, че танкерът се е появил на картите за проследяване на курса на корабите близо до иранското пристанище Бандар Асалиех напълно натоварен. После източник от разузнаването казва, че корабът може би е предприел дълго заобикаляне на Африка, вместо да мине през Суецкия канал, защото подобни големи танкери трябва да разтоварват петрола и да го натоварват отново при преминаването през канала и това е пораждало риск петролът да бъде конфискуван от египетските власти.

По повод задържането на кораба говорител на британския премиер Тереза Мей приветства твърдите действия на органите за прилагане на европейските санкции срещу сирийския режим. ЕК засега отказва коментар по случая. А испанският външен министър Жозеп Борел каза, че корабът е бил задържан по искане на САЩ, отправено към Великобритания. Борел каза, че Испания проверява как е станало задържането и как то би могло да засегне испанския суверенитет, защото, както изглежда то се е случило в испански води. Испания не признава водите около Гибралтар за британски, припомня Ройтерс.

Инцидентът, както изглежда, е първият, при който европейски власти запорират танкер за предполагаемо нарушаване на санкциите срещу Сирия, въведени през 2011 г. Той обаче може да доведе и до ескалация на напрежението между Иран и Запада, отбелязва Ройтерс.