Великобритания трябва да се опасява от евентуално отмъщение за задържането в Гибралтар на иранския супертанкер от Кралската морска пехота. Това заяви пред иранската агенция Фарс висш ирански духовник, предаде Ройтерс.

"Открито казвам, че Великобритания трябва да се страхува от ответните мерки на Иран заради незаконното завземане на иранския петролен танкер", казва Мохамад Али Мосави Джазайери, член на влиятелния Съвет на пазителите. Показали сме, че никога не оставаме безучастни към тормоза. Както дадохме непоколебим отговор на американския дрон, така ще отвърнем и на това незаконно задържане, подчерта духовникът.

Вчера, 5 юли, командването на елитния ирански Корпус на пазителите на ислямската революция заплаши, че като отмъщение ще плени британски кораб.

В четвъртък, 4 юли, британската Кралска морска пехота конфискува край Гибралтар супертанкера "Грейс 1", опитал се да достави петрол за Сирия в нарушение на санкциите на ЕС срещу Дамаск. Сега танкерът се намира източно от Гибралтар. Индийският му капитан и екипажът му са разпитвани от полицията в качеството им са свидетели.

Върховният съд на Гибралтар одобри вчера удължаване с 14 дни - до 19 юли - на задържането на иранския петролен танкер, предаде Франс прес, като се позова на главния прокурор на британската територия.

Заради задържането на кораба Техеран извика в иранското външно министерство британския посланик в Иран и настоя танкерът да бъде освободен незабавно.

Днес иранската радио и телевизионна компания ИРИБ нарече "изфабрикувани" съобщенията, че британски петролен танкер е бил пленен в Персийския залив. Преди това в Туитър се появиха публикации, че супертанкерът "Пасифик вояджър", плаващ под британски флаг, е бил спрян в Залива.

На 20 юни Иран свали американски безпилотен летателен апарат, като заяви, че той е навлязъл в иранското въздушно пространство. Вашингтон каза, че дронът е свален над международни води.