Задържаният край Гибралтар ирански танкер не е плавал за Сирия, заяви днес на пресконференция иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той окачестви като "морски грабеж" действията на британската Кралска морска пехота, задържала танкера с мотива, че се е опитвал да достави на Сирия петрол в нарушение на санкциите на ЕС. Висшият дипломат обясни, че супертанкерът е с капацитет до два милиона барела и затова е трябвало да мине през Гибралтарския проток, а не по по-прекия път през Суецкия канал.

"Въпреки онова, което твърди правителството на Великобритания, целта и дестинацията на този танкер не е била Сирия", каза заместник-министърът. По думите му пристанището в Сирия, за което говори Лондон, няма капацитет да приеме такъв супертанкер. "Целта беше някъде другаде", заяви Арагчи, без да уточни закъде всъщност е плавал танкерът. На пресконференцията, предавана по иранската телевизия, той прикани Лондон незабавно да освободи плавателния съд.

В петък властите в британската задморска територия Гибралтар съобщиха, че са получили от местния върховен съд разрешение да задържат танкера за 14 дни. Също в петък командването на елитния ирански Корпус на гвардейците на ислямската революция се закани, че за отмъщение ще плени британски кораб, припомни Ройтерс.