Русия ще произвежда ракети, забранени от вече недействащ договор за контрол на въоръженията, но няма да ги разполага първа, каза днес руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

"Ние вече открито заявихме, че няма да разполагаме, след като американците изпробваха такава ракета. Няма да разполагаме, но разбира се, ще произвеждаме такива ракети, в региони, където не се появяват ракетни системи американско производство от подобен клас с наземно базиране", каза Путин на Източния икономически форум във Владивосток.

Той изрази тревога от изявленията на САЩ за разполагане на ракети в Япония и Южна Корея. Според него подобно разполагане поражда заплаха за значителна част от територията на Русия.

"Ако те (американските ракети) бъдат разположени в Япония и Южна Корея, ние разбираме, че това ще бъде направено под предлог за справяне със заплахата от Северна Корея, но и за нас то създава определени и съществени проблеми. Защото тези ракетни системи вероятно ще покриват значителна част от руската територия, включително в Далечния изток", каза Путин.

Японският министър-председател Шиндзо Абе заяви, че САЩ не са предлагали на Япония да разполагат на нейна територия американски ракетни комплекси.

Миналия месец беше сложен край на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, след като САЩ се оттеглиха от знаковото споразумение от времето на Студената война, обвинявайки Русия в нарушаването му. Москва отхвърля обвиненията.

Путин каза, че САЩ досега не са отговорили на предложенията на Русия за ограничаване на надпреварата във въоръжаването.

Той напомни, че САЩ не са ратифицирали договора за забрана на ядрените опити, а освен това говорят за планове за разполагане на оръжия в космоса.

Путин заяви, че е предложил на американския президент Доналд Тръмп да купи от Русия най-ново въоръжение, включително свръхзвуково. САЩ обаче са казали, че сами планират да произведат подобно въоръжение.

Ще има ли скоро мирен договор между Русия и Япония

Шиндзо Абе заяви днес по време на икономическия форум във Владивосток, че сключването на мирен договор е историческа мисия за Япония и Русия, а нейното осъществяване ще отвори безгранични перспективи пред народите от двете страни, предаде ТАСС.

Въпросите, засягащи мирния договор между Русия и Япония, са обвързани между другото и с ангажиментите на Токио пред трети страни, включително САЩ. Това трябва да се взема предвид, отбеляза обаче руският президент Владимир Путин.

Има множество въпроси, излизащи извън плоскостта на двустранните отношения между Москва и Токио, посочи той.

"Има въпроси от военно, отбранително естество, въпроси на сигурността, и тук трябва да се вземат предвид и позицията на трети страни, и ангажиментите на Япония пред трети страни, включително пред САЩ", каза Путин.

"Ние обаче наистина - и аз, и Шиндзо (Абе), искаме да го решим (проблема с мирния договор) и колкото и да е трудно, въз основа на декларацията от 1956 г. ще се движим към пълноценно уреждане на всички отношения помежду си, ще се стремим към сключване на мирен договор", добави руският президент.

На среща в Сингапур миналия ноември Путин и Абе се разбраха да активизират руско-японските преговори за сключване на мирен договор въз основа на Съвместната декларация от 1956 г. , припомня ТАСС.Този документ премахна състоянието на война между двете държави, възстанови дипломатическите и консулските отношения помежду им. С тази декларация съветското правителство се съгласи да предаде на Япония остров Шикотан и няколко от Малките Курилски острови, при условие Токио фактически да поеме контрола върху тях след сключването на мирен договор.В отговор на японско-американския договор за сигурност от 1960 г. Съветският съюз анулира своя ангажимент за предаване на островите. Правителството на СССР посочи в меморандум, че островите ще бъдат предадени на Япония, само ако от територията й бъдат изтеглени всички чуждестранни войски.