Обсъдихме обстановката около Иран и в Персийския залив,както и разполагането на ракети със среден обсег, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на заключителната пресконференция след днешната среща в Москва на външните и военните министри на Русия и Франция (формат 2+2), предаде ТАСС и БТА.

"Споделихме и оценките си за ситуацията в Европа с оглед на разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег", заяви руският военен министър Сергей Шойгу.

По думите му са необходими симетрични стъпки за недопускане на надпревара в ракетните въоръжения в Европа заради неопределеността относно бъдещето на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия.

Той благодари на френската министърка на отбраната Флоранс Парли за деловия и конструктивен диалог и покани министъра на отбраната на Франция и френски военнослужещи да участват в парада на 9 май в Москва.

"Ще се радваме да видим г-жа Парли и френски военни на парада на Червения площад в чест на 75-ата годишнина от нашата обща победа над фашизма, каза Шойгу.

"Подробно обсъдихме ситуацията в сферата на стратегическата стабилност, възникнала след излизането на САЩ от Договора за ракетите със среден и по-малък обсег", заяви на свой ред руският външен министър Сергей Лавров.

"Нашата позиция е известна и многократно е изразявана от президента Владимир Путин - ние няма да разполагаме такива системи в тези региони, където няма да се появят аналогични системи американско производство", подчерта Лавров.

"Според нашите оценки ситуацията в Залива трябва да се нормализира. Ако никой не се намесва и не задържа ирански танкери по целия свят в нарушение на международното право, допълнителни стабилизиращи мерки няма да са необходими", заяви още Шойгу, цитиран от ТАСС.

Според него Северна Африка и Сахел може да станат ново убежище за терористите след прогонването им от Сирия.

Френската министърка на отбраната Флоранс Парли отбеляза в тази връзка, че действията на Русия и Франция в Централноафриканската република са насочени към възстановяване на държавността.

"Някои биха искали в ЦАР да възникне взаимно неразбиране. Ние можем да имаме различия в методите, но имаме обща цел: да помогнем на централноафриканците да възстановят държавната власт", подчерта тя.