Шестима мъже ще бъдат изправени пред съда в Германия следващия месец за предполагаемата им роля в грандиозния обир на бижута от 18-ти век от музей в Дрезден през 2019 г., предаде Асошиейтед прес.

Съдът в Дрезден съобщи, че процесът ще започне на 28 януари. Заподозрените - германски граждани на възраст между 22 и 28 години, са обвинени в организиран грабеж и палеж. Съдебни дати са насрочени до края на март.

От прокуратурата твърдят, че мъжете са отговорни за проникването с взлом в музея "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден на 25 ноември 2019 г. и кражбата на 21 бижута с повече от 4300 диаманта. Общата застрахователна стойност на скъпоценностите е минимум 113,8 милиона евро (129 милиона долара). Плячката, задигната в обира, обаче се счита за безценна, тъй като бижутата имат и огромна културна и историческа стойност.

Според твърденията на прокуратурата мъжете са предизвикали пожар непосредствено преди да проникнат в музея, за да спрат захранването на уличното осветление извън него. Те също така са запалили автомобил в близък гараж, преди да избягат към Берлин.

Откраднатите бижута все още не са открити. Прокурорите заявиха през септември, че заподозрените отхвърлят обвиненията.

"Грюнес Гевьолбе" е сред най-старите музеи в света. Създаден е през 1723 г. като съкровищницата на Саксония от княз Август II Силни в периода между 1723 и 1730 г. Музеят пази най-голямата колекция от съкровища в Европа, като в 10 зали са изложени 3000 различни бижута и произведения на изкуството от злато, сребро, скъпоценни камъни, слонова кост и други ценни материали. Той е разделен на две секции - "нова" и "историческа", като именно последната бе нападната през нощта на 24 ноември 2019 г.

Откраднати са 11 предмета и отделни части от други 3 експоната. Сред тях е меч, чиято дръжка е инкрустирана с 9 големи и 770 по-малки диаманта и ножница, която съдържа прочутия 49-каратов бял диамант на Август II Силни, крал на Полша и курфюрст на Саксония в периода 1694-1733 г.

Сред откраднатите експонати са също огърлица с диаманти на кралица Амалия-Августа Баварска и носена на гръдния й кош панделка с фльонга, украсена с над 600 диаманта.