Диамант с тегло 49 карата е сред скъпоценностите, откраднати по време на впечатляващия обир в музея "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден в понеделник, оповести дирекцията му, цитирана от Франс прес и ДПА.

Публикувайки списък на вещите, липсващи след наглото нападение в понеделник, от музея в кралския дворец на Дрезден казват, че откраднатите предмети включват меч, чиято дръжка е инкрустирана с 9 големи и 770 по-малки диаманта и ножница, която съдържа прочутия 49-каратов бял диамант.

Откраднати са 11 предмета и отделни части от други 3 експоната.

Вижте снимки >>

Откраднатият Бял диамант на Саксония е сред скъпоценните камъни в колекцията на Август II Силни, крал на Полша и курфюрст на Саксония в периода 1694-1733 г. Диамантът с тегло почти 50 карата бил купен от него през февруари 1728 г. за баснословната тогава сума от 200 хиляди талера, се казва в информация на сайта на музея. Дирекцията му окачестви откраднатите предмети като безценни от историческа и културна гледна точка.

Откраднатите съкровища от музея в Дрезден

"Става въпрос за кражба на висококачествен скъпоценен камък - заяви експертът Тобиас Корминд. - Чистотата му не е известна, но потенциалната му цена е 10-12 милиона долара."

Сред откраднатите експонати са също огърлица с диаманти на кралица Амалия-Августа Баварска и носена на гръдния й кош панделка с фльонга, украсена с над 600 диаманта.

Полицията заяви, след преглед на запаси от видеокамери, че има общо четирима извършители. Шефът на полицията в Дрезден Йорг Кубиеса заяви, че зад грабежа може да стои "престъпна банда".

Обирът в музея бе извършен в понеделник

Снимка: АР/БТА

Обирът бе извършен в понеделник. Помещенията на музея са охраняват изключително строго, но "Билд" писа, че в 5 часа сутринта крадците са успели да прекъснат електрозахранването и да проникнат в музея, без да задействат алармените системи. Според вестникът една от контролните камери е заснела "много дребните на ръст" извършители, които се промъкнали вътре през един прозорец.