Година и половина след кражбата на безценни експонати от един от най-богатите музеи в Европа - дрезденския "Грюнес Гевьолбе", германската полиция съобщи, че е задържала последния от петимата основни заподозрени в Берлин, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Задържаният е 22-годишният брат близнак на арестуван за престъплението през декември миналата година. Двамата са от семейството, наречено клана Ремо, свързано с берлинския престъпен свят.

Арестуваният е откаран в Дрезден, за да се яви пред съда. Той на два пъти успя да избегне залавянето, след като беше задържан брат му и още трима, обвинени в организиран грабеж и палеж.

На 25 ноември 2019 година, преди зазоряване двама души проникнаха в музея "Грюнес Гевьолбе" в Дрезден през прозорец с решетка и разбиха витрина с брадва, задигайки диаманти и други скъпоценности от 17-и и 18-и век. Те се считат за безценни, тъй като имат и огромна културна и историческа стойност.

Въпреки арестите, от откраднатите скъпоценности няма следа.

Дрезденския "Грюнес Гевьолбе" ("Зеленият свод") е един от най-старите музеи в света. Основан е от Август Силни през 1723 г. и съдържа  най-голямата колекция от скъпоценности в Европа, включваща около 4000 предмета от злато, скъпоценни камъни и други материали.

Роднини на братята близнаци, които сега са в ареста заради кражбата в Дрезден, бяха осъдени миналата година за подобно грандиозно ограбване, кражбата на 100-килограмовата канадска златна монета, наречена "Голям кленов лист" от Берлинския музей Боде през 2017 г.

Монетата с приблизителна стойност 3,75 милиона евро (4,6 милиона долара) не е възстановена. Властите подозират, че тя вероятно е била нарязана на по-малки парчета и разпродадена.