Полицията арестува трима заподозрени за зрелищния обир на музея в Дрезден, извършен през месец ноември 2019 година, предаде Франс прес.

Злосторниците задигнаха тогава предмети с много голяма стойност, сред които диамант с тегло 49 карата.

Тримата задържани са с германско гражданство и е много вероятно да са участвали в обира на музея "Грюнес Гевьолбе" , съобщават източници от германската полиция и прокуратура. Арестите са в резултат на мащабна акция, стартирала в 6 сутринта с 1638 служители в няколко района на Германия във връзка със случая.

"В момента се претърсват 18 имота в Берлин, включително 10 апартамента, както и гаражи и превозни средства", се казва в изявление на полицията и прокуратурата.

"Мерките са фокусирани върху търсенето на откраднатите съкровища на изкуството и възможни доказателства, като носители за съхранение, облекло и инструменти", уточняват оттам.

Снимка: TV News Kontor

Претърсвания се извършват в берлинския квартал "Нойкьолн".  Поради полицейската операция през целия ден могат да се очакват значителни ограничения на движението в целия градски район на Берлин, предупреждава полицията.

Кметът на района написа в Twitter, че може да има ограничения за движение през целия ден. Той пожела на следователите успех.

В допълнение към силите от Саксония в мерките участват и специални сили от федералното правителство и провинциите Баден-Вюртемберг, Берлин, Бранденбург, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Саксония-Анхалт и Тюрингия

Миналата година от музея бяха откраднати старинни бижута. Обрана е била залата със скъпоценностите на Август II Силни, крал на Полша и и курфюрст на Саксония в периода 1694-1733 г.

Според разследването електрически трафопост е бил разрушен в близост до музея в 5:00 часа, за да бъде деактивирана алармената система. Злосторниците са се промъкнали през прозорец в музея, след което са задигнали бижута, диаманти и скъпоценни камъни.

Зрелищната кражба бе определена като една от най-големите в следвоенната история на страната.