Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че в полунощ влиза в сила примирие в сирийската провинция Идлиб и че Турция ще работи с Русия то да стане трайно, предадоха световните агенции.

Застанал до руския държавен глава Владимир Путин след шестчасови преговори в Москва, Ердоган заяви, че турските военни си запазват правото да отговорят на всяка атака на сирийските правителствени сили в района.

На свой ред Владимир Путин заяви, че на срещата в Москва с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган са договорили сделка, която се надява да доведе до прекратяване на военните действия в сирийската провинция Идлиб.

Не винаги сме били съгласни с нашите турски партньори по отношение на случващото се в Сирия, но всеки път в критични моменти, разчитайки на постигнатото високо ниво в двустранните отношения, досега сме успявали да намерим обща позиция по възникналите противоречиви въпроси и да стигнем до приемливи решения. Това се случи този път, каза Путин.

Президентът на Руската федерация заяви още, че по време на разговорите е бил потвърден интереса на Русия и Турция да продължат да работят в рамките на формата на Астана (заедно с Иран - б.р.). "Именно процесът в Астана даде сериозен тласък в контекста на уреждането на сирийския конфликт", добави Путин.

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган загърбиха поне привидно разногласията

Снимка: AP/БТА

Руският президент припомни, че това е третата среща с турския му колега в последно време. Агенциите отбелязаха, че е 10-тата в рамките на последната една година.

Какво договориха двамата държавни глави

Путин и Ердоган са се договорили за създаване на коридор за сигурност, широк 6 км на север и 6 км на юг от магистрала М4, се казва в общо изявление на двамата президенти, прочетено от руския външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС.

Конкретните параметри на функциониране на коридора ще бъдат съгласувани от министерствата на отбраната на двете страни.

Двете страни се договориха от 15 март да сформират съвместни патрули, Патрулирането ще се извършва по протежение на М4 от селището Трумба на 2 км северно от стратегическия град Саракиб до селището Айн ал Хавр.

Постигната договореност ще позволи на сирийския президент Башар Асад да установи контрол върху ключовите магистрали М4 и М5, които преминават през цяла Сирия. М5 свързва Дамаск с търговската столица Алепо, а М4 пресича Идлиб до средиземноморската провинция Латакия, където е главната руска база. Магистралите са ключови за консолидиране на властта на Асад.

Какви са надеждите на Путин

Путин изрази надеждата си споразумението да послужи като добра основа за прекратяване на военните действия в зоната на деескалация на Идлиб, ще сложи край на страданията на цивилното население и на засилващата се хуманитарна криза и ще създадат условия за продължаване на мирния процес в Сирийската арабска република между всички конфликтни страни, отбеляза Путин.

"Изхождаме от необходимостта да спазваме принципите на суверенитет и териториална цялост на Сирия. Освен това сме убедени, че не трябва да допускаме отслабването на борбата срещу международния тероризъм", добави руският президент.

В заключение Путин благодари на Ердоган за посещението, нарече разговорите за Сирия в четвъртък, 5 март, трудни, но отбеляза, че те завършват с успех. "Искам да благодаря на г-н президента (Ердоган) за факта, че той намери за възможно да дойде в Москва днес, за да потвърди добрите двустранни отношения. Искам да благодаря на всички турски колеги за упоритата, трудна, но конструктивна работа, която завърши, по мое мнение, с положителен резултат", каза руският президент.

Реджеп Тайип Ердоган покани руския си домакин Владимир Путин да посети Турция по случай 100 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни.