Турските сили свалиха два самолета на сирийските военновъздушни сили в провинция Идлиб в неделя, 1 март. Това съобщи сирийската държавна агенция САНА, цитирана от ТАСС.

В съобщението се казва, че "силите на турския режим са свалили два самолета на сирийската правителствена армия в провинция Идлиб".

Агенцията отбелязва, че пилотите и на двата самолета са катапултирали и не са пострадали.

По-рано САНА съобщи, че части на сирийската армия в близост до град Саракиб в провинция Идлиб са свалили "турски дрон, използван от терористични групировки".

Първоначално Дамаск опроверга съобщение на Анадолска агенция, че сирийски военен самолет е бил свален днес над провинция Идлиб.

"Никакъв самолет на сирийските ВВС над този район не е свален", съобщи по-рано агенция САНА.

Сирийската армия обяви за закрито въздушното пространство над северозападната част на страната, включително над провинция Идлиб. "Всеки самолет, нарушил въздушното пространство в указаната зона, ще бъде смятан за вражески и ще бъде свален", съобщи САНА, цитирана от ТАСС.

В руското министерство на отбраната опровергаха информация, разпространена от сирийски бунтовници, за сваляне на изтребител Су-24 на Въздушно-космическите сили на Русия над провинция Идлиб, предаде ТАСС. По данни на министерството всички руски самолети изпълняват задачите си в нормален режим.

Нова турска операция в Сирия

Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар обяви днес, че в сирийската провинция Идлиб от 27 февруари се провежда операция под наименованието "Пролетен щит".

"Успешно продължава операция "Пролетен щит", която започна на 27 февруари в отговор на подлото нападение срещу турски военни. Досега са обезвредени един безпилотен самолет, осем хеликоптера, 103 танка, 72 гаубици, три системи за противовъздушна отбрана и 2212 военни на режима (на сирийския президент Башар Асад)", заявил Акар, цитиран от телевизия Ен-ти-ви.

Акар подчертал, че Анкара няма намерение да влиза в конфронтация с Русия, подкрепяща властите в Дамаск.

"Нашата задача е да предотвратим престъпленията, извършвани от режима на Башар Асад, да отстраним радикалните елементи и да предотвратим миграцията", заявил турският министър.