Темата за изтеглянето на въоръжените джихадисти от Ракка е водеща за повечето турски издания днес, предаде БТА.

"ПКК пази ДАЕШ. Двуличните САЩ" ("Йени шафак"), "Охраняван от САЩ коридор за ДАЕШ" ("Стар"), "Какво се случи в Ракка?" ("Миллиет"), "САЩ/ПКК/ПДС/ДАЕШ - най-неморалният съюз в света" ("Сабах"). Това са част от другите заглавия по темата, поместени на първите страници на турските вестници.

Турското външно министерство заяви, че е потресена от подхода на министерството на отбраната на САЩ към споразумение между сирийските кюрдски Сили за защита на народа и "Ислямска държава" за изтегляне на джихадистите от Ракка, доскоро техен бастион в Сирия.

"Ужасяващо е да видиш, че изявленията на говорителите на международната коалиция срещу ИД и на министерството на отбраната на САЩ не отричат наличието на даденото споразумение, а обратното - заявяват, че го "уважават", се посочва в декларация на министерството на външните работи на Турция.

В неделя Би Би Си публикува информация, според която около 4000 души, сред които високопоставени бойци от ИД и стотици чуждестранни бойци, са били евакуирани от Ракка в рамките на споразумението между сирийските кюрдски Сили за защита на народа и "Ислямска държава" (ДАЕШ) за изтегляне на джихадистите.

Смята се, че терористите са се пръснали из Сирия, стигайки дори до Турция.

Падна маската на САЩ, които опитват да убедят света да повярва на лъжата им, че се борят срещу ДАЕШ.

"Мръсното сътрудничество" между САЩ, ПКК/ПДС (Кюрдска работническа партия/Партия на демократичния съюз) и ДАЕШ бе показано пред света от Би Би Си със снимки и разкази на очевидци, пише "Сабах".

Изданието добавя, че "САЩ са подсигурили безопасното изтегляне на ДАЕШ от Ракка".

Стана ясно, че двете терористични организации ДАЕШ и ПКК/ПДС са се разбрали тайно за изтеглянето на джихадистите от Ракка. От града бяха евакуирани много терористи, сред които 250 високопоставени джихадисти, заедно със семействата им и голям брой чуждестранни бойци. Под протекцията на САЩ те успяха да се изтеглят в голям конвой, превозвайки и хиляди тонове оръжия, изтъква "Сабах".

В. "Миллиет" цитира двама шофьори на камиони, които са посочили, че в камионите освен оръжия е имало много жилетки с експлозиви, които са били носени дори от жените и децата на бойците от ИД. Шофьорите са казали, че сред евакуираните терористи е имало и турци.

Изданията цитират турския премиер Бинали Йълдъръм, който вчера критикува САЩ за изтеглянето на въоръжените джихадисти от Ракка.

Премиерът съобщи, че "конвой от 50 ТИР-а, 13 автобуса и 100 коли е транспортирал от Ракка терористите". Той добави, че в десет от ТИР-овете е имало тежко въоръжение, пише "Миллиет".

Не може да се слага край на терора с терор, заяви Йълдъръм, цитиран от "Акшам".
Ако продължавате по този начин, ще ви застигне беля, предупреди той САЩ.

Турските власти критикуват остро САЩ заради подкрепата им за сирийските кюрди Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които според Анкара са свързани с поставената извън закона ПКК.

Освен от Турция, ПКК, която води десетилетен бунт срещу турската държава, отнел живота на десетки хиляди души, е призната за терористична организация също и от Европейския съюз и САЩ, отбелязва Ройтерс.