Протестиращи срещу правителството на Хонконг се опитаха да влязат в сградата на регионалния парламент, предадоха Франс прес и Ройтерс. Полицията се намеси и използва сълзотворен газ срещу протестиращите, предимно студенти, които носеха маски и строителни каски. Те се опитаха да проникнат в сградата, разбивайки прозорците, но бяха пресрещнати от около 100 полицаи от силите за борба с безредиците, с шлемове и палки.

Вижте снимки >>

Обстановката е напрегната и полицията е вдигнала червен плакат, предупреждаващ протестиращите да се отдръпнат, или срещу тях ще бъде използвана сила.

В опита за проникване в парламента днес участват само малка част от хилядите протестиращи, блокирали тази сутрин главни улици пред правителствения комплекс на Хонконг, отбелязва ДПА.

Сградата на регионалния парламентбе в епицентъра на протестите през последните седмици, организирани срещу внесен от правителството проектозакон за разрешаване на екстрадициите към континенталната част на Китай.

"През последните няколко години хората стават по-активни, защото видяха, че мирният подход не работи", заявява Чън, 24-годишен участник в протеста.

До ескалацията на напрежението се стигна малко преди началото на планираното за днес шествие от парка Виктория до административните сгради, което се организира ежегодно по повод годишнината от връщането на Хонконг на Китай, станало на 1 юли преди 22 години.

По-рано полицаите се опитаха да разпръснат с лютив спрей и палки събралите се на мястото, където е планирана церемония.

Според ДПА демонстранти останали цяла нощ край правителствения комплекс, за да протестират по време на церемонията по издигане на знамето. Към 7,30 ч. местно време по улиците вече е имало хиляди хора с каски и маски.

Снимка: АР/БТА

Местната медия Епъл Дейли съобщи, че в града са разположени 5000 полицаи, включително в пълно снаряжение за борба с безредиците.

Снимка: АР/БТА

Самата церемония по издигане на флага се състоя при повишени мерки за сигурност тази сутрин, а полицията използва щитове, за да отблъсне демонстрантите, блокирали близка улица. Хонконгските лидери и присъстващите гости проследиха церемонията в градския конгресен център, вместо навън, както е обикновено. Правителството изтъкна като причина лошото време след лек дъжд по-рано сутринта, предаде Асошиейтед прес.

Главният администратор на Хонконг Кари Лам каза, че поредицата протести, в които се включиха стотици хиляди студенти и други участници, са й показали, че трябва да се вслушва повече в гласа на младежта и народа. Хонконгската ръководителка беше подложена на унищожителни критики за опита й да прокара закон, който би позволил екстрадицията на заподозрени, за да бъдат съдени в континентален Китай.

"Това ме накара напълно да осъзная, че като политик трябва постоянно да си напомням за необходимостта да разбирам обществените настроения правилно", заяви тя в петминутната си реч на събитието.

Лам изтъкна, че намеренията на управляващите са добри. Тя увери, че ще си вземе поука и ще гарантира, че в бъдещата си работа правителството ще се старае да бъде по-близо до хората и да реагира на исканията, мненията и вижданията на обществеността.

Охраната изведе от залата на конгресния център продемократичен депутат, който призова Лам да подаде оставка.

За следобед е планирано протестно шествие, което се очаква да бъде по-многолюдно от обикновено поради широката съпротива срещу действията на правителството напоследък, пробудили страховете, че Китай постепенно руши свободите в Хонконг. Според организаторите в предишните две демонстрации срещу законопроекта са участвали над един милион души. Кореспонденти на Франс прес съобщиха, че най-малко три булеварда са изпълнени с млади хора, които са започнали да издигат барикади.