Полицията в Хонконг използва днес сълзотворен газ и палки, за да отблъсне демонстрантите, опитващи се да стигнат до сградата на местния парламент, предаде Франс прес. Протестиращите използваха чадъри, носеха маски и очила, за да се предпазват от водните оръдия и сълзотворния газ. Полицията стреля с гумени патрони против протестиращите.

По-рано днес десетки хиляди демонстранти обградиха района около парламента на Хонконг в знак на протест срещу законопроекта, който ще позволи екстрадицията към Китай. За днес бяха предвидени дебати по текста на второ четене в пленарна зала, но заради "обсадата" около парламента дискусиите бяха отложени. Самото гласуване е предвидено за другата седмица.

Протестиращи са обсадили зоната и около други правителствени учреждения. Заради протестите трафикът в града е парализиран. Редица магазини и фирми се присъединиха към протеста и днес не работят.

Вижте снимки >>

Висш правителствен служител предупреди протестиращите да се разпръснат и да спазват закона. Това бе първата официална реакция на властите във връзка с демонстрациите в Хонконг срещу спорния законопроект, започнали преди няколко дни.

Матю Чън, заместник на главния администратор на Хонконг Кари Лам, прикани във видеообръщение демонстрантите да деблокират движението по улиците край правителствените сгради и да се оттеглят. "Призовавам освен това събралите се граждани да проявят максимална сдържаност, мирно да се разпръснат и да спазват закона", каза той.

В неделя в бившата британска колония се проведе най-голямата демонстрация, организирана досега в Китай от 1997 г. Според организаторите в този протест са участвали 1 милион души.

Кари Лам отхвърли призива за оттегляне на законопроекта и призова опозицията да избягва всякакви радикални действия. Лидерът на Партията на труда Фернандо Чун призова на 10 юни за обща стачка в социалната система на Хонконг, а местни фирми съобщиха в социалните мрежи, че спират работа.

Какво урежда спорният закон

Законопроектът за екстрадицията предвижда възможност за екстрадиция на хора от Хонконг в Китай, за да бъдат съдени.  Текстът разрешава екстрадиции към всички страни, с които Хонконг няма двустранно споразумение, включително континентален Китай и Тайван. Властите заявяват, че този закон ще запълни юридическа празнота и ще позволи градът повече да не служи за убежище на престъпници.

Хонконг има статут на специален регион на Китай. Но много от гражданите на Хонконг не вярват в съдебната система на Китай.

Смъртни заплахи срещу премиера

Лидерът на изпълнителната власт на Хонконг Кари Лам е получила смъртни заплахи заради стремежа си да прокара през местния парламент спорния закон, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА. В. "Ориентал дейли" пише, че в офиса на Лам и в правосъдното министерство са получени заплашителни телефонни обаждания, че семействата им ще бъдат изгорени, ако законопроектът не бъде изтеглен и Лам не подаде оставка.

Кари Лам заяви, че новото законодателство за екстрадицията ще бъде прието, но опита да успокои хората с уверението, че правителството на Хонконг е взело предвид притесненията на частния сектор и е променило законопроекта, за да подобри гаранциите за защитата на човешките права.

Как реагираха Китай и Тайван

Пекин изрази твърда подкрепа за прокарването на законопроекта. Същевременно правителството на Тайван изрази подкрепа за демонстрантите в Хонконг.

"Заставам рамо до рамо със стотиците хиляди хора в Хонконг, борещи се срещу закона за екстрадиция и за върховенството на закона. Знайте че не сте сами. Тайван е с вас! Волята на народа ще надделее!", написа в Туитър тайванският външен министър Джоузеф Ву.

Последните по-сериозни протести в Хонконг бяха в края на 2014 г., когато стотици хиляди души, привърженици на движението "Окупирай", блокираха главни пътни артерии в няколко района на световния финансов център в продължение на 79 дни.